Седмицата

Местим стрелките с час назад тази неделя

VremeСамоков 365

В 4.00 ч. българско време тази неделя, 26 октомври преминаваме към зимното часово време. Това означава, че трябва да върнем стрелките на часовника с час назад. Преминаването към зимното часово време става в един и същи момент в цяла Европа.

Местенето на стрелките е въведено като повсеместна практика на Стария континент през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага още от 1908 г.

В България лятното и зимното часово време са въведени през 1979 г. Оттогава е приет принципа да сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март – когато преминаваме към лятното часово време и в последната на октомври.

Минаването към лятното часово време има за цел да се използва по-активно дневната светлина и да се икономисва електричество, макар чее в последните години се увеличават доказателствата против очакваните положителни ефекти от тази практика. Множат се и научните аргументи, че въртенето на стрелките се отразява зле на тонуса и здравето, тъй като нарушава естествения биоритъм на човешкия организъм, което води до проблеми със съня и умора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close