ОбществоРегионални

Месопустна Задушница е

Илиян Чалгънов
Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост.
В храмовете ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни, предаде БНР.

За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.

Добре е да почетем тяхната памет, защото тогава разбираме какво са ни дали и за какво живеем, казват църковни служители.

На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внизапно починали или останали без погребение.

Традиционно за Задушница се приготвят питка и жито.

Хората палят свещички, за да видят в огъня образа на своите близки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close