ЗлободневноРегионалниСамоков

Мерките от днес – без групови събирания над 30 души, стадиони без публика и заведения с 50% от капацитета им

„Самоков 365”

От днес влизат в сила отново засилени противоепидемични мерки. Причината е завишаването на броя на заболелите на територията на цялата страна през последните седмици. Удължена и епидемичната обстановка до края на месеца.

Считано от днес /10 юли/ не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50% от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Това се посочва в издадената вчера Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на министъра на здравеопазването.

От понеделник започват съвместни проверки на РЗИ и ХЕИ относно разписаната заповед. Това каза пред “Самоков 365” здравният инспектор Георги Николчов. Той допълни, че ще бъдат съставяни актове на физически и юридически лица, които нарушават разписанията. Глобата за неносене на маска на физическо лице започва от 300 лв. до 1000 лв., за юридическо лице наказанието е 1500 лв.

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close