Боровец

Мениджърът Светослав Грънчаров за Боровец

снимка0235-1-1(1)Анна Манова

Курортът Боровец се е превърнал в разменна монета в опита да се развива всякакъв бизнес. Това, разбира се, не се отнася за утвърдилите се във времето хотели, които благодарение на добрите си условия и отношение към туристите всъщност са и една от най-добрите визитни картички на самия курорт. Един от управителите на такъв тип хотели е Светослав Грънчаров. Той вече 16 години е в сферата на туризма, преминал през почти всички стъпала до позицията, на която е  днес. За това какво се случва през последните сезони в курорта, очертава ли се някаква положителна тенденция, съответно с какви проблеми се сблъскват хотелиерите и какви са пътищата за тяхното решение и къде в тази пъстра палитра от въпросителни са самоковци /в или извън темата/ – Светослав Грънчаров пред „Самоков 365” .

/бел. ред – интервюто беше част от материал, свързан с Боровец и сезонната заетост. Същите въпроси бяха зададени на още трима управители на хотели в курорта/

 Как определяте настоящия зимен сезон, спрямо изминалия такъв?

През настоящия зимен сезон се наблюдава голям отлив на руски, украйнски  и като общо рускоговорящи туристи, което според мен се дължи на променените политически и икономически условия в тези страни.  Това се опитваме да компенсираме с привличане на туристи от други страни, като: Сърбия, Македония и Турция, както и на български туристи, разбира се.

Каква част от персонала в хотела Ви са самоковци?

2/3 от персонала, зает в хотела е от гр. Самоков и населените места  около него. Останалата 1/3 са от други населени места, извън Община Самоков.

Има ли такава тенденция самоковци да избират сезонната работа пред постоянна в някое работещо предприятие в града, например? И какви са причинно – следствените връзки според Вас?

По –голяма част от персонала, който работи при нас, е нает за зимния сезон. След като той приключи, хората се наемат от хотелиери и ресторантьори от българското черноморие през лятото, което им осигурява целогодишна заетост, макар и със сезонен характер. С оглед на това, че работещите предприятия в града може да се преброят на пръстите на едната ръка, постояна работа не е възможно да бъде осигурена от тях за всички жители в трудоспособна възраст в нашата община. Непосредствената близост на град Самоков до к.к. Боровец, определя и вида на преобладаващата заетост на населението, а именно сезонната, което е напълно нормално.

Какви са плюсовете и минусите да се работи сезонно?

Като плюсове на сезонната работа бих отчел по –високото възнаграждение, спрямо това за постоянната работа и възможността за среща и комуникация с хора от други националности и култури. Като минус на сезонната работа отчитам краткия срок на трудова заетост и трудностите за намиране на работа след това.

Скъсява ли се зимният сезон?

Настоящият зимен сезон е 16 пореден за мен. За това време мога да кажа, че преди 15 години зимния сезон в к.к. Боровец приключваше в началото на месец април, докато в последните години краят е около 10 -15-ти март, въпреки добрите условия за ски и след това.

Какво е средното възнаграждение за камериерки, рецепция, техници, кухня и сервитьори? Какво се случва с тези хора, когато сезонът свърши? Има ли алтернативи?

Смело мога да твърдя, че ние сме един от малкото хотели на Боровец, който дава доста добро и редовно възнаграждение на персонала си, за което благодаря на собствениците. Средната заплата във фирмата е между 600 лв -700 лв.

Каква е Вашата политика при подбора на персонал?

Човешкият фактор има голяма значение при работата с клиенти. Ето защо правилният подбор на персонала е от изключителна важност за доборто фукциониране  на един хотел. За това той да бъде предпочитан от гостите. Ние залагаме на едни и същи доказали се хора през годините в своята специалност. Когато се налага да бъде нает нов служител, търсим съчетание от опит, професионализъм и индувидуални личностни качества. За съжаление с времето се наблюдава дефицит на качествени кадри в туризма.

С какви проблеми, Вие като заети в хотелиерството, се сблъсквате всеки сезон и към кого се обръщате за тяхното решаване?

Както споменах по –горе  един от основните проблеми е намирането на качествен персонал за сезона. Това предполагам не е само наш проблем, затова всеки търси решението му индивиуално.  Трудност, с която се сблъскваме е и стиковането на нещата, преди началото на сезона. Характерно за зимния туризъм е, че започва с „висок” сезон и бързо трябва да се навлезе в процеса на работа. Важен проблем, с който се сблъскваме всеки сезон е достъпа до хотел „Ледени Ангели”.  Разположението му е на самите ски писти и инфраструктура на комплекса  ограничава вариантите на достъп, както и почистването на пътя до него от снега. Няколко пъти сме се обръщали за съдействие към Община Самоков, но уви без успех.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close