Боровец

Мениджърът Светлана Атанасова за Боровец

AtanasovaАнна Манова

През годините бяхме свикнали да определяме курорта Боровец предимно като зимна дестинация, без да обръщаме внимание на видимия голям потенциал за развитието и на летен туризъм. Към тази тенденция се насочиха макар и малкият брой целогодишни хотели и техните мениджъри. Което, разбира се, затвърди мнението, че летният туризъм тук има почва за развитие.

За това на къде върви Боровец и ще достигне ли някога до нивото, което заслужава, какви са спънките, които непрекъснато слагат прът в колелото на развитието и за още много теми от този тип, разговаряме с председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и дългогодишен управител на хотел „Самоков” Светлана Атанасова.

/бел. ред – интервюто беше част от материал, свързан с Боровец и сезонната заетост. Същите въпроси бяха зададени на още трима управители на хотели в курорта/

Как определяте настоящия зимен сезон, спрямо изминалият такъв?

Не се наблюдава по-висока посещаемост в курорта, въпреки добрите условия за ски, падналият сняг и добрата поддръжка на ски пистите.

Каква част от персонала в хотела Ви са самоковци?

Почти 100%. Въпреки сезонният характер на курорта и заетостта в хотелите основно през зимата, хотел „Самоков” работи вече 25 години целогодишно. Това е основна предпоставка за набиране и подбор на работници и служители от община Самоков.

Има ли такава тенденция самоковци да избират сезонната работа пред постоянната в някое работещо предприятие в града, например? И какви са причинно следствените връзки според Вас?

Ситуацията на трудовия пазар в България е такава, че хората нямат голям избор. За община Самоков развитието на туристическата индустрия е единствената алтернатива в момента, но все пак това зависи от тяхната квалификация и желание.

Какви са плюсовете и минусите да се работи сезонно?  

Сезонността в туристическия бранш крие в себе си повече недостатъци отколкото предимства. Малко са добрите професионалисти, които притежават необходимите знания и умения, готови да сменят населеното място и работата да е техен приоритет – например зимата в Боровец, а лятото на морето.

Скъсява ли се зимният сезон?

Определено, да! Големите туроператори от Великобритания скъсяват зимната програма в Боровец. От друга страна липсата на политика от страна на община Самоков за удължаване на сезона с различни фестивали и спортни състезания в курорта, определя краткия сезон. В курорта липсват инфраструктура и атракции, за тези, които не карат ски – пързалки, туристически обезопасени пътеки и др. Като пример трябва да са ни община Банско и община Созопол.

Какво е средното възнаграждение за камериерки, рецепция, техници, кухня и сервитьори? Какво се случва с тези хора, когато сезонът свърши? Има ли алтернативи?

Месечното възнаграждение на персонала в хотел „Самоков” е над средното за страната в хотелиерската индустрия при целогодишна заетост.

По-голямата част от хотелите в Боровец са поставени пред сериозно предизвикателство – да освободят обучения си персонал след приключване на зимния сезон, като пред хората остава единствената алтернативата да се регистрират в бюрото по труда, докато намерят нова работа. В тази насока ние сме намерили начин да осигурим заетост на работниците и служителите си и през лятото. От една страна хотел „Самоков” работи целогодишно, а от друга страна фирмата пренасочва част от работниците и служителите на работа в к.к. Слънчев бряг, като осигурява безплатно настаняване и храна. По този начин осигуряваме заетост на персонала си през цялата година.

Каква е Вашата политика при подбора на персонал?

Набирането и подборът на работници и служители в хотел „Самоков” са отговорни дейности. Знанията и уменията на кандидатите трябва да съответстват на изискванията на вакантната длъжност, но трябва да отбележа, че при кандидати с еднаква квалификация, знания и умения, местните са с предимство.

С какви проблеми, Вие като заети в хотелиерството, се сблъсквате всеки сезон и към кого се обръщате за тяхното решаване?

Един от основните проблеми в Боровец е скъсяването на зимния сезон. Например традиционно условията за ски в курорта през месец март са перфектни, но няма чартърни полети. В качеството си на председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) работя за създаване на национална политика за привличане на туристи от Холандия, Германия и съседните ни страни – Турция, Румъния, Македония, Сърбия и Гърция. Разчитам на съдействието на г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, за създаване на консултативен съвет по туризъм към Общината, както и за подобряване облика на Боровец и неговата инфраструктура.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close