Самоков

Мениджърът Иван Вуков за Боровец

Ivan VukovАнна Манова

Близостта на курорта Боровец до Самоков позволява на голям процент от самоковци да бъдат ангажирани в турзима. Това е сериозна алтернатива за всички местни да изкарат зимата и да „закърпят” положението макар и за кратък отрязък от време.

Мениджърите на хотелите от своя страна разчитат на това да попаднат на квалифициран персонал, въпреки все по-ниската такава тенденция, а в най-добрия случай се опитват да задържат голяма част от стария и обучен вече такъв. За това променя ли се пазарът на труда, гъвкав ли е курортът да отговри на всички очаквания към него за плюсовете и минусите в бранша, разговаряме с управителя на клуб хотел „Янакиев” Иван Вуков.

/бел. ред – интервюто беше част от материал, свързан с Боровец и сезонната заетост. Същите въпроси бяха зададени на още трима управители на хотели в курорта/

Как определяте настоящия зимен сезон, спрямо изминалия такъв?

Благодарение на по-добрите условия за ски има повече българи, което е добре. Като цяло за хотела (поне към момента) – нито по-добър, нито по-лош.

Каква част от персонала в хотела Ви са самоковци?

Над 90%, което за клуб хотел „Янакиев”, което означава 1-2 не-самоковци за сезона.

Има ли такава тенденция самоковци да избират сезонната работа пред постоянна в някое работещо предприятие в града, например? И какви са причинно – следствените връзки според Вас?

Трудно може да се определи като тенденция. По-скоро са единични случаи на хора, които имат подсигурени солидни ангажименти през останалата част от годината.

Какви са плюсовете и минусите да се работи сезонно?

Плюсове би могло да има при достатъчно дълъг сезон и доходи, които да ти позволят да живееш без да работиш през останалата част на годината. В някои страни това го има, за съжаление България не е сред тях.

Скъсява ли се зимният сезон?

Не се скъсява, но за съжаление не се и удължава.

Какво е средното възнаграждение за камериерки, рецепция, техници, кухня и сервитьори? Какво се случва с тези хора, когато сезонът свърши? Има ли алтернативи?

Възнагражденията са добри за Боровец и за бранша. Естествено зависят от количеството на вложения труд, но се стремим да ги обвържем повече с качеството на труда.Хотелът работи целогодишно и след свършването на един сезон започва подготовката за следващия.

Каква е Вашата политика при подбора на персонал?

Много комплексна тема. Пазарът на труда се промени значително през последните години. Вече трудно се намират хора с подходяща професионална и езикова квалификация, които да наемеш и веднага да започнат работа. Затова търсим най-вече хора, които на първо място желаят да работят дадената работа, и на второ място – искат да се развиват в личностен и професионален план.

В тази връзка искам да отбележа отличното ни сътрудничество с Бюрото по труда в гр. Самоков и с Гимназията по туризъм в града ни, и да благодаря на всички служители и преподаватели в двете институции за професионализма и търпението, както и лично на г-жа Венета Галева и на г-жа Теопия Цаловска.

С какви проблеми, Вие като заети в хотелиерството, се сблъсквате всеки сезон и към кого се обръщате за тяхното решаване?

Още по-комплексна тема, която трудно може да бъде обхваната в няколко изречения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close