ОбществоРегионалниСамоков

Международен ден на танца и професионален юбилей отбеляза Ралица Стоянова

Анна Манова

Международния ден на танца и професионален юбилей ведно отбеляза Ралица Стоянова. Стоянова е дългогодишен ръководител на балетната школа към Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.  На 29 април в салона на културната институция тя отпразнува две десетилетия отдаденост и любов към балетното изкуство с танцов спектакъл.

В продукцията, основаваща се изцяло на класическия балет, взеха участие момичетата от школата й. Най-малките балерини умилиха публиката, която бе изпълнила читалищния салон, със своята детска чистота и усмивки. Малките момиченца, облечени в розови пачки и държащи в ръце любимите си плюшени играчки, следваха стъпките на ръководещата ги странично от тях Ралица Стоянова. По-големите момичета демонстрираха изящество и красота, които не оставиха равнодушна публиката, а тя от своя страна ги дари с аплодисменти.

Между различните танцови изпълнения бяха прожектирани и разказани с гласовете на Ралица Стоянова и Васил Михайлов фрагменти от историята на класическия балет и големите български имена в него. Сред тях бяха и тези на семейство Добринка и Петър Петрови, които слизайки от голямата сцена идват в Самоков – запленени от неговата красота и спокойствие, и поставят началото на балетната школа в града. Първоначално тя се е помещавала в Доспевската къща. Именно Добринка и Петър Петрови са първите учители по балет на Ралица Стоянова. И след тяхната смърт Стоянова наследява и продължава да води създадената от тях школа и до днес. И така две десетилетия. С вълнение и със сълзи в очите Ралица сподели, че посвещава танцовия спектакъл именно на тях и на покойния вече режисьор и актьор Васил Михайлов.

„Това е един празник на красотата, младостта и таланта. В тежки времена като днешните изкуството е може би единственият лек за душата. Убежището, което всички ние търсим, за да се спасим от заобикалящата ни действителност и да се докоснем до онази чистота, сила и енергия, от които толкова много се нуждаем. Гордост и чест за мен, е че вече 20 години съм ръководител на школата по танцово изкуство към Читалището и всеки ден живея точно на тази сцена“, сподели Ралица.

Стоянова получи цветя и поздравления от председателя на Читалището Стоян Пашов и от ръководството, както и възможността като подарък тя и балерините да посетят балет по избор в столицата. Красива кошница с цветя, много признателност и обич Стоянова получи също от цялата си група балерини.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close