ОбществоРегионалниСамоков

Медицинските специалисти от МБАЛ – Самоков – част от обучение срещу насилието над медици

„Самоков 365“

На 17 и 18 септември 2022 г. „МБАЛ – Самоков“ ЕООД беше домакин на обучение на медици, специално разработеното от психолози на Лаборатория за психично здраве – ВМА. Модулът, разработен за провеждане на обучение в психологически умения на медицинските екипи, е в рамките на Националната кампания срещу насилието над лекари „Пребори гнева“ на БЛС.

Програмата на „Тренингов модул за превенция на агресията и насилието при работа на лекари и медицински екипи включваше практически обучения за справяне с агресивни пациенти. Основна задача на обучението, което включваше практически и теоритични модули, беше участниците да повишат уменията си за справяне с актовете на агресия, да повишат психологическите си умения за справяне в критични ситуации, да усъвършенстват уменията си за разрешаване на конфликти и други.

Медиците от МБАЛ-Самоков и ФСМП – Самоков са първите включени в специално разработеното от психолози на Лаборатория за психично здраве – ВМА обучение. 23-ма лекари, фелдшери и медицински специалисти участваха в двудневния курс на обучение. На старта на тренинга присъстваха председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, главният секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев, председателят на РЛК София област д-р Роза Анева и управителят на самоковската болница д-р Красимира Ковачка.

В помощ на лекарите и медицинските специалисти, Български лекарски съюз съвместно с психолозите от Лаборатория за психично здраве-ВМА, разработват  листовки със съвети и алгоритъм на поведение при комуникация с агресивен пациент и/или близките му, които ще бъдат разпространени в цялата страна.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров е необходимо повишаване на авторитета на съсловието сред обществото и чрез: въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close