Култура

МВР чества годишнина с изложба на графики в Самоков

izlojba mvrАнна Манова

Изложба на графики, отразяващи дейността на МВР, беше открита в Самоков по повод професионалния празник на вътрешното ведомство.

На 5 юли в 18 часа в коридора пред Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков беше открита изложба на графики, които са част от художествените произведения, съхранявани от фондовете на сектор „Музейна дейност и оркестър” – АМВР. Тя започва с едно на пръв поглед необичайно сътрудничество между Министерство на вътрешните работи и Съюза на българските художници в близкото минало. Тогава са организирани изложби, правени са поръчки на български творци в различни области на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, карикатура. Те засягат теми, свързани с разностранната дейност на вътрешното ведомство по защита на националната сигурност, охраната на обществения ред, борбата с престъпността и превенцията, противопожарното дело, контрола на пътното движение. Включени са и портрети на служители и известни личности, съпричастни към работата на министерството през различните исторически периоди.

Сред авторите са известни имена като Стоян Венев, Петър Чуклев, Румен Скорчев, Христо Нейков, Христо Стайков, Катя Костова, Христо Брайков, Юли Минчев, Стефан Марков и др.

Изложбата беше открита от директора на Исторически музей Самоков Веселин Хаджиангелов, който поздрави присъстващите и сподели: „На 5 юли се отбелязва професионалният празник на МВР. Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04. 1879 г./ На 5.07.1879 г. с указ на княз Александър I Батенберг се сформира Министерство на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър–председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация, народно здраве; ветеринарно дело, управление на пощите и телеграфите”. След това Хаджиангелов дадена думата на Магдалена Стаменова, която ръководи Музея на Министерство на вътрешните работи към академията на МВР. „С тази наша проява отбелязваме 136 години от създаването на Министерството и нашия професионален празник – 5 юли. Това, което виждат посетителите на художествена галерия „Проф. Васил Захариев” са една малка част от нашите художествени произведения, която съдържа стотици творби. Тук са изложени 27 платна. Избрахме ги с колегата Хаджиангелов, като търсехме имена, които са доказани и такива неща, които са актуални, независимо от политическото положение. Направихме разнородна колекция, която представя графични творби, изработени с различни техники – суха игла, литография, смесена техника. И имена, които са знакови за нашата българска култура – Христо Нейков, Петър Чуклев, Стефан Марков”. Стаменова поясни, че връзката със Самоков е много стара и лежи на стари познанства, работи успешно повече от 20 години с Асоциация „Онгъл”, познава се лично с Веселин Хаджиангелов. И продължи: „Имам прекрасни впечатления от Самоков. Той е град със слава и авторитет, въпреки превратните и бурни времена. Град с будни хора. А представената експозиция е с цел да се украси празника, а защо не и делника”, заключи Стаменова.

Оригиналите на графиките са в художествената колекция на МВР. А посетителите на Историческия музей в гр. Самоков ще имат удоволствието да са сред първите им ценители години по-късно. 27-те платна ще бъдат изложени в продължение на един месец и всеки желаещ може да ги види. Експозицията подкрепя Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители в системата на МВР.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close