БългарияРегионални

МВР: Не публикувайте нищо за пътуванията си във Фейсбук!

Илиян Чалгънов

Великденските празници са повод за добра почивка извън шума на големия град.

Но те са и период, в който крадците не почиват. От МВР констатират, че именно по големите празници броят на престъпленията нараства.

По последни данни на полицията бандитите действат подмолно като следят Фейсбук профилите на избрани жертви. Не оповестявайте никаква информация за вашите потенциални празнични ваканции в социалните мрежи, особено ако ще оставяте жилището си без надзор. Една подобна публикация действа като магнит за потенциалните крадци и те няма да се подвоумят да тарашат дома ви.

В никакъв случай не оставяйте големи суми пари в жилището си и проверете дали всички прозорци и врати са затворени и заключени. Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. Ако нямате съсед, на когото сте сигурни, че можете да вярвате, по-добре не споделяйте с никого информацията за вашето отсъствие.

Най-честите взломни престъпления се случват, след като крадците забележат по външен признак, че вашият дом е необитаем – дограми, климатици, укрепеност на входната врата, статут на обитателите. В доминиращата част от случаите предмет на отнемане са парични суми, бижута, видеокамери и други предмети с висока стойност и бърза пазарна реализация.

Проявената предпазливост никога не е излишна, съветват от МВР. Присъствието на непознати лица във входа на блока или около имота е достатъчно основание да проявите наблюдателност. Много често крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго подходящо облекло, създаващо впечатление, че са работници или служители в различни фирми.

Не оставайте безучастни, ако престъпници се опитват да оберат съседите ви. Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете шум от трошене, рязане или чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. За разследващите е важно, ако успеете да запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close