Слайд категория

МВР и сдружение „Отворена младеж” със съвместна кампания за отговорно шофиране

KAT1 1На 13 май служители от „Пътна полиция” и доброволци от сдружение „Отворена младеж” проведоха специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол” на територията на град Самоков.
Целта на мероприятието беше в комбинация с позитивната интервенция на доброволците от сдружението да се насърчи отговорното шофиране и намаляването на агресията на пътя във връзка с предстоящите  абитуриентски балове и началото на активния отпускарски сезон.
В хода на специализирана операция пътните полицаи провериха общо 44 превозни средства и 51 лица. За нарушения на Закона за движение по пътищата са санкционирани двама водачи, един акт за административно нарушение е съставен за липса на сключена  застраховка „Гражданска отговорност”. Неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол, не бяха установени.
Докато служителите на реда извършваха своите проверки, Кристин Костадинова и Цветелина Савова от сдружение „Отворена младеж” раздаваха на водачите листовки с препоръки за отговорно и толерантно поведение на пътя и стрес-топки, които  да използват като алтернатива за изпускане на напрежението зад волана.

Кампанията „Шофирай отговорно и толерантно – 2014” се провежда в рамките на международния проект „Пътна безопасност” в регионите от Югозападна Европа”, подкрепен от Транснационалната програма на Европейския съюз за сътрудничество в Югоизточна Европа.

На територията на Софийска област през 2013г. са станали 40 тежки пътнотранспортни произшествия с 10 убити и 59 ранени.Тежките пътнотранспортни произшествия за 2014г. са 53, при които са загинали 10 души и са ранени 50. Най-честите причини за катастрофите са неправилно изпреварване, несъобразена скорост и отнемане на предимство.

В хода на специализираната полицейска операция беше намерен 62-годишен мъж от Самоков, обявен за общодържавно издирване. Светлозар Гешов напуснал дома си на 12 май около 16 часа и оттогава бил в неизвестност. По молба на неговите близки е обявен за издирване и във вторник служители от група „Издирване“ при РУП- Самоков и ОДМВР- София го издириха и предадоха семейството му.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close