ОбществоРегионални

МБАЛ-Самоков изложиха наболели проблеми пред ръководството на БЛС

Самоков 365

Ръководството на Български лекарски съюз посети МБАЛ-Самоков, поликлиниката и лекарските практики на територията на община Самоков. Самоковските медици имаха възможност да поставят наболелите си проблеми в болничната и доболнична помощ пред д-р Иван Маджаров – председател на УС и Николай Брънзалов – зам.-председател.

Единият от тях касаеше заплащането на надлимитната дейност. Управителят на МБАЛ-Самоков  д-р К. Ковачка използва повода да спомене, че за периода 2015-2018 г. самоковската болница има незаплатена дейност в размер на 124 хил. лв. В тази връзка МБАЛ-Самоков е завела дело, по което все още няма движение. Предложението към БЛС и всички институции е независимо от водените дела въпросът да бъде разгледан принципно. Това е извършена дейност  от болниците, която трябва да бъде заплатена от Здравната каса, коментира д-р К.Ковачка. Второто отправено питанесе отнасяше за цените на клиничните пътеки, които са с непроменени стойности. При корекция на минималната заплата – един или два пъти годишно да бъдат коригирани и клиничните пътеки, поиска управителят на МБАЛ-Самоков .

По време на срещата се засегна и още една тема, свързана с медицинските стандарти и нивата на компетентност.  Беше отбелязано, че общинските болници изпълняват и социални функции – лечение на здравнонеосигурени лица. Между 150 и 200 хил. лв. отиват за тази дейност, което се равнява на една работна заплата на всички, работещи в болницата. Това са загуби, които общината не може да погаси, те могат да бъдат дадени единствено под формата на капиталови разходи и апаратура. Един от вариантите тези загуби да се намалят е, чрез договорите за отдалечените райони, за спешна помощ или чрез тези, които 74 общински болници имат с Министерството на здравеопазването /МЗ /. Д-р Ковачка подчерта, че МБАЛ-Самоков  е в стабилно финансово състояние, което й позволява участието в проекти. Паралелно с това работните заплати се коригират стъпаловидно от месец април.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close