ЗлободневноРегионалниСамоков

Мая Манолова на протеста в Самоков: Вие сте първите, които правите стъпка срещу монополистите във водния сектор

Инициативен комитет настоява за излизане от Асоциацията на ВиК София област и създаване на Общинско дружество. Инициирана е подписка

Анна Манова

Втори протест срещу високата цена на водата и ниското качество на услугата се състоя тази неделя по обяд на площада в Самоков. Множество самоковци излязоха, за да изразят недоволството си от неправомерното повишаване на цената на водата, която през януари достигна до 2,64 лв. за куб.м.

Един от организаторите на протеста Мария Галчева направи ретроспекция пред присъстващите за действията, предприети след първия протест в края на миналата година. На 15 януари организаторите, съвместно с Община Самоков, изпращат писмо до министъра на МРРБ Петя Аврамова, председателя на КЕВР Иван Иванов и областния управител Илиан Тодоров. То е подплатено с исканията от страна на Инициативния комитет, свързани с незабавно ревизиране на цената на водата. Отговор не получават в посочения по закон двуседмичен срок. Такъв идва само преди дни, на 21 февруари. И е подписан от зам. – министъра Николай Нанков. По думите на организаторите на протестните действия в него не се съдържа нищо от това, което те са искали да получат като отговор.

Сред присъстващите в неделния ден на площада в Самоков, и за да подкрепи исканията на самоковци, бе Мая Манолова в качеството й на председател на гражданска платформа и бивш омбудсман.

„Законът е написан така, че работи за големите, за ВиК дружествата, а не работи за гражданите. Самоков наистина ще направи първата стъпка, и надявам се успешна, към това гражданите да си потърсят правата от държавата срещу монополистите във водния сектор. Ако Самоков успее в тази дълга и сложна битка, ще успеят и другите български общини. Трябва да се извървят няколко стъпки – първо ОбС да гласува решение за отделяне, след това да бъдат убедени още 21 общини в Софийска обл., както да бъде убедена и министър Аврамова. И не на последно място да бъде създадено едно ВиК дружество, което да поеме функциите на ВиК оператор”, каза пред протестиращите Манолова.

Манолова допълни, че министър Аврамова подготвя нов Закон за ВиК услугите до края на април. И подчерта, че е от особено значение разпоредбите в него да са в интерес на гражданите. Това означава да отпадне изискването за единна цена на водата на една област, да се даде възможност да гражданите да обжалват решенията на КЕВР и общините да могат да напускат Асоциацията по една по-опростена процедура.

Инициативният комитет представи действия, които следва да бъдат предприети, а именно излизане от Асоциацията на ВиК София област и създаване на общинско дружество. За целта бе инициирана подписка в подкрепа на исканията. Като представител на Инициативния комитет д-р. Владимир Топчийски направи съпоставка на цената на водата в различни общини. Той подчерта, че не е тайна, че Самоков е основният вносител на проходи във ВиК София област. Освен това общината отделя милиони левове на година за извършване на ремонти във връзка с непрекъснати ВиК аварии в целия град.

„Цената на водата е приета дискриминационно, а отношението на КЕВР към нашите искания е повече от пренебрежително”, каза инж. Петър Чарийски. От името на протестиращите граждани той прочете искане на заседанието на ОбС през март да бъде взето решение за излизане от Асоциацията и създаване на Общинско ВиК.

„Внесли сме докладна, а в началото на март Асоциацията има заседание, на което ще се приема отчета, тогава единодушно Общинския съвет ще гласуваме против. За Самоков най- големият проблем е единната цена на водата с други общини. Притеснен съм дали ако регистрираме дружество ще ни бъдат предоставени лицензионните права. Необходимо е да се промени изцяло националната стратегия за ВиК сектора. Смятам, че ако дружеството е общинско то ще бъде на печалба. Заложили сме средства за ВиК инфраструктура, защото непрекъснато идват сигнали до нас. Несправедливо е, че цялата част се заделя от вашите данъци. А ние не виждаме държавното дружество, което е търговско, какво залага от своя бюджет като инвестиции. Сбъркана е цялата национална стратегия и политика за ВиК сектора”, подчерта кметът Георгиев.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close