ОбществоРегионални

Масово тестуване в домовете за стари хора и болницата в Самоков

Самоков 365

Утре /5.06/ предстои да се проведе поредно заседание на Общинския кризисен щаб, на което се очаква да бъде обявен първият потвърден случай на COVID 19 в Самоков. Лицето, носител на заразата е 50-годишен жител на село Драгушиново  с инициали Г.Й. Той е работил в София и е тестван като контактен с носител на Covid-19. За момента няма проявена симптоматика, но са предприети всички необходими мерки, увери председателят на сформирания кризисен щаб д-р К. Ковачка.

При наличие на кашлица, висока температура, гадене, повръщане мъжът ще бъде незабавно настанен за лечение в инфекциозното отделение на Окръжна болница „Св. Анна”. За момента той е изолиран в самостоятелно жилище и уверенията са, че няма да има контакт с други лица.  Резултатите от направените тестове на неговите родители са отрицателни и те не са под карантина. „Призовавам гражданите да бъдат внимателни, да се пазят и да спазват социална дистанция, но нека бъдем разумни – да си болен не означава, че си обречен, прокажен, сеещ зараза, зъл, лош и трябва да бъдеш отритнат от всички” – заяви кметът на Драгушиново – Георги Хаджийски.

Д-р Александър Златанов – директор на РЗИ-София област също сподели мнение, че за момента нещата са под контрол и няма повод за притеснение. И независимо, че мерките постепенно се охлабват, борбата с коронавируса продължава с пълна сила. Предстои да се проведе масово тестване на персонала от Домовете за стари хора и ЦНСТ, които са сред рисковите групи. То започна през почивните дни и ще продължи поетапно. Колективът  на МБАЛ-Самоков също ще бъде проверен за наличие на вируса.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close