ОбществоРегионални

Масови проверки в Самоков и Боровец от екипи на РЗИ – София област и БАБХ

Самоков 365

Вчера през целия ден екипи на РЗИ – София област и БАБХ извършиха проверки в Самоков и Боровец. От РЗИ информираха, че до момента няма регистриран случай на COVID 19 на територията на община Самоков, включително и в курорта Боровец. Хората под карантина са подадени от РЗИ към личните лекари, които по телефона следят състоянието им и дали имат проявление на симптоми. Спазването на карантината се контролира от полицията. Сигнали за нарушения се подават на дежурния телефон на полицейското управление.

Екипите са посетили ромската махала, като са направили инструктаж за мерките, които живеещите там трябва да се спазват. Общинските съветници от „Евророма” и ДПС са съдействали на проверяващите органи. Жителите на Седми квартал са предупредени, че не могат да се придвижват повече от двама навън. Предупредени са, че при нарушение на разпоредбите ще бъдат санкционирани. При извършената проверка е констатирано, че няма нито едно работещо заведение в квартала или обект за обществено хранене. Направено е разяснение, че аптеките и хранителните стоки могат да работят.

Екипите на РЗИ извършиха проверки и на аптеките и магазините за препарати. Целта на проверката е била да установят, че не се укриват предпазни средства и средства за дезинфекция. Проверени са всички малки магазинчета. При тях всички налични стоки за дезинфекция са били изложени за продажба. Не са констатирани нарушения и е установено, че наистина по магазините и в аптечната мрежа има дефицит на предпазни средства и дезинфектанти. В една аптека в Боровец е установено, че има маски, които се продават на цена от 4 лв. Тъй като все още не е излязъл закон за спекулата, не може да се наложи санкция.

Екипите на РЗИ съвместно с Икономическа полиция са извършили проверка по сигнал на хотел в Боровец и бистро към него. При проверката е установено, че въпросният хотел няма регистрация в РЗИ и съответно няма право да работи към него. Съставено е предписание за затваряне.  На бистрото е съставен акт за нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването за наложените противоепидемични мерки и обектът е принудително затворен.

От РЗИ са взели мерки и по сигналът за пицарията на автогарата. Съобразно заповедта на министъра на здравеопазването подобни заведения могат да работят само ако предоставят храна за вкъщи. Категорично е забранено разполагането около тях на маси и столове. Собствениците на пицарията са предупредени, че са длъжни да осигурят ред на клиентите си, които са длъжни да изчакват покупката си на разстояние от 2 метра. Това предупреждение важи за всички обекти за бързо хранене, които имат право да продават храна за вкъщи, че трябва да осигурят ред сред клиентите си и спазване на необходимата дистанция.

Екипите на РЗИ са извършили проверка и на пощенската станция в Самоков по сигнала за струпване на граждани. Предупредени са гражданите и пощенските служители да се контролират чакащите и да се изисква отстояние от 2 метра между всеки от тях.

По получения сигнал за струпване на хора на детската площадка в Самоков, полицията е взела мерки. Неспазване на допълнението към министерство на здравеопазването за струпване на повече от двама души, полицията ще се намесва. Сигнали за нарушения могат да се подават на дежурния телефон.

Днес от РЗИ ще връчат заповеди на превозвачите и на таксиметровите шофьори за задължителна дезинфекция на превозните средства на всяка крайна точка. Ако автобусът е от 20 места, максималния брой пътници, които имат право да се качат е 10, т.е. по един пътник на двойна седалка. Таксиметровите шофьори нямат право да возят повече от двама пътници. От РЗИ предупредиха, че вече е в сила мярката срещу разпространението на фалшиви новини, свързани с COVID 19 и нарушителите ще бъдат не само санкционирани, но и ще носят наказателна отговорност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close