ОбществоРегионални

Маските вече не са задължителни

Самоков 365

Тука има-тука няма. На това заприлича коронавирус сагата, съпроводено със задължителното носене на маски. Няколко пъти бяха правени опити за отмяна на рестриктивната мярка и в крайна сметка предпазното средство се оказа абсолютно необходимо при посещение на обществени места, аптеки и магазини. Първоначално до 26-ти април, а след това и до 13-ти май, докогато е обявено извънредното положение.

От днес маските не са задължителни, когато сме навън – в паркове, на улицата или автобусните спирки. Остава обаче задължението да ги носим в хипермаркети, търговски обекти, като аптеките, обществения транспорт и места на закрито, където се събират големи групи от хора, например – производствени халета. Това гласи заповедта, издадена от здравния министър Кирил Ананиев. Важно уточнение е, че трябва да сложим маската плътно на лицето си, когато говорим с други лица. Продължават да важат мерките и за спазването на социална дистанция, на открити обществени места, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че изискването на предпазни маски беше въведено 12-ти април след един неуспешен опит в края на март. На 30 март здравният министър разпореди това със заповед, въпреки че по това време все още маските бяха дефицитна стока в аптеките, но по-малко от 24 часа след това Ананиев отмени заповедта си след остри обществени реакции. От днес може да кажем: „Маски долу!”, а мотивите за отмяната на рестриктивната мярка е затоплянето на времето и все по-ефективните методи за лечението на COVID-19.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close