ОбществоРегионалниСамоковСъбития

Мартина Байданова: Планирам второ издание на „Обединени от спорта“ с по-активното участие на каки, батковци и родители

Aнна Манова

Само преди няколко седмици, през юни месец, се проведе Ден на спорта. Главен инициатор на проекта „Обединени от спорта“ е Мартина Байданова. Тя е ръководител на школа по табата и пилатес „Ботидон“ в Самоков, има спортно образование, което е донадградила в чужбина, където живее 13 години. Връщайки се в България, тя посещава Самоковския район и сърцето й остава запленено от красотата му.

Байданова е млад и активен човек, който решава, че може в един ден и на едно място да събере възможно повече местни треньори и деца от спортни клубове и училища. Така една идея се превръща в реалност. А Туристическата градина става терен на крос, на дърпане на въже, на демонстрации по карате, аеробика, спортна гимнастика и всякакви видове активности на открито.

Не на последно място спортното събитие бе обвързано с една образователна кауза, а именно отваряне на школа на Училищна Телерик Академия в града. Академията цели да се развива потенциала на децата в дигиталната сфера и кибер сигурността.

Днес се срещаме с Мартина, за да ни разкаже от дистанцията на отминалото събитие каква е нейната лична равносметка. Да разберем какви трудности е срещнала като организатор, какво иска да поправи, кой я е подкрепил в начинанието  и  не на последно място – дали да очакваме второ издание на „Обединени от спорта“ в Самоков.

На 18 юни Самоков бе обединен от спорта. На място видяхме различни спортни активности, множество треньори, учители по физическо възпитание и деца от спортни школи и училища. Как се организира подобно мащабно събитие от човек, който не е местен? Какво те провокира да го създадеш и реализираш?

С любов и с мерак. Поне за мен. Аз имам и от двете като за цял отбор. Хората, които ме познават казват, че „съм като електроцентрала за активности и дейност“. От ранни зори до среднощ съм в супер активен режим. Занимавам се с различни на пръв поглед неща, но за мен те се допълват и взаимно се обогатяват, което в края на деня, ми доставя чувството на удовлетвореност.

Като цяло, организацията на толкова мащабен проект не беше лесна. И то не, защото не знаех какво правя, а това,  че не знаех с кого мога да го свърша. Не е лесно да се организират толкова много хора в обединена инициатива. Но това му беше и чарът – привличат ме предизвикателствата. Трудностите, възникнали по пътя на реализацията на проекта, само допринесоха за неговото по-всеобщо и всеобхватно разгръщане. Бях обградена с достатъчна подкрета от Община Самоков, от представители на местния бизнес, от преподаватели и приятели. За което съм много благодарна и бих искала всички тези хора да знаят, че в мое лице имат съмишленик и могат да разчитат на мен в бъдеще.

Как избра мястото за провеждането на Ден на спорта?

Първоначалната ми идеа беше доста по-мащабна, а именно проявите да се случват на три локации из града и около него, но капацитетът на човешкия ресурс наложи друго. Затова от всички локации остана Туристическата градина – като там бе възможно да се осъществят повечето от игрите на едно място. А пък и лятната сцена е емблематична за града, като символ за летния сезон. Летният сезон е свързан с отдих, игри и семейни забавления, каквито всъщност бяха и целите на игрите на 18 юни.

Трудна ли е организацията? Все пак става дума за различни спортове, за различни възрасти? И къде срещна най-голяма подкрепа и съответно трудности?

Организацията е като за цяла армия. А подкрепа дойде от много страни, и все плодотворни за едни добри взаимоотношения. Община Самоков бе особено щедра и на разположение за нуждите на проекта. Бизнесът и предприемачите на Самоков – също. Треньори и учители по физическо възпитание се включиха. Момичета от клуба ни бяха целия ден на терен с нас и помагаха.

Трудности, както споменах, имаше, и те далеч не бяха малко. Като че ли голяма трудност се оказа обединението, приобщаването и приоритизирането на общите цели между треньорите, които поканих да са част от този проект. Взаимност липсваше. Комуникация. Съпричастност. И тези неща представляваха трудност. Но аз разбирам защо беше така. Всеки от треньорите има доста натоварен график, тренировки и състезания, и един такъв проект им е по-скоро в тежест. Въпреки всичко, повечето от тях допринесоха колкото можаха и отделиха от времето си за част от организационните процеси. Видяхте, че някой от тях бяха и на терен, което за мен бе чест да са там и им благодрая. Благодаря и на тези, които не успяха да присъстват, но бяха мислено с нас и ни пожелаха успех. Имаше момент, в който се питах с какво се захванах? Защо го правя? Какво си мисля, че ще постигна? И точно, когато бях на ръба да се откажа, с мен се свързаха децата от ПТГ „Никола Вапцаров“ – Венеса Кроснева, Денис Стефанова и Георги Стоилов. Те създадоха цял екип от доброволци и поеха доста от задачите, както на самия ден, така и по време на целия процес по организацията.

Ако трябва да си направиш една лична равносметка какво ще покаже тя? Доволна ли си от крайния резултат?

Лично за себе си – не съм! За общото благо – да, доволна съм. Една моя мечта се сбъдна, а именно да отдам благодарност към обществото, в което живея и да спомогна неговото облагородяване и обогатяване. Тепърва, започнатото дело предстои да се разгръща и доразвива. И гледам с голям оптимизъм напред за бъдещото поколение: за децата, които ще се обучават в школата. Вярвам че, за тях, тя ще отвори широко вратите за  реализация!

Спомена, че събраните в деня на събитието средства ще отидат за отваряне на Академия „Терелик“, свързана със сферата на програмирането, дигиталните умения и роботиката. Сподели малко повече.

Да, точно така. На 18 юни от благотворителната томбола и билетите за участие беше събрана сумата от 1369 лв. След приспадане на административни разходи, сумата от 1000 лв ще отиде за каузата.

За съжаление не успяхме да съберем и половината сума за едногодишната издръжка на една такава школа (18-20 деца), която възлиза на 7000 лв. А, както вече знаете, септември 2022, в град Самоков отварят не една, а цели две школи, с подкрепата на Община Самоков за едната и външно финансиране от Академията за другата школи. Така че се надявам да сме допринесли поне малко в тази насока. Съвсем скоро ще обявим на страницата на Самоков Обединени от спорта https://www.facebook.com/sportendensamokov  дарителската сметка, по която всеки, който желае, да може да дарява средства, които да се събират за бъдещата издръжка на школата в града ни. А в началото на месец септември тази година стартира и образователната кампания на школата по училищата в града. Жителите на Самоков и техните деца ще имат възможността да се запознаят в детайли с дейността на Академията и програмите, които преминалите успешно приемния изпит, ще се обучават.

Да очакваме ли второ издание на „Обединени от спорта“? И ако да, ще бъде ли в същия формат?

Отговорът е – да, второ издание ще има. Догодина по същото време горе-долу. Вече тече подготовка. Отчетени са пропуските. Анализирахме допуснатите грешки. Взети са бележки за недоразуменията, възникнали в процеса на подготовка, логистика и пр., както и по време  на самото събитие. Гледаме напред с вяря, желание и сплотеност към следващото издание на Спортния ден на Самоков. Форматът ще бъде леко коригиран, спрямо слабите звена, които забелязахме и уточнихме. Планираме да включим повече дейности, игри, надигравания и забавни мини-програми. Тази година почти никой от възрастните не се включи в игрите. Планираме точно обратното за догодина. Идеята на цялото събитие и на самия проект, е приобщаването именно на малки и големи заедно да спомагат за облагородяването на общността, в която живеят, играейки и забавлявайки се – ЗАЕДНО. Т.е. догодина очакваме много повече родители, каки и батковци да участват в игрите.

Какво планираш в професионален план за себе си? Да очакваме ли други интересни спортни предизвикателства?

Лично за себе си – отворена съм за предложения за работа на по-ръководни постове, свързани с дейности развиваши се на територията на Община Самоков. Защо не, и да създадем екип за събития – които да бъдат представяни, рекламирани и организирани по съвременен начин и с помощта на новите технологии сред жителите на града, и в цялата страна, в интерент пространсвото и не само.

Моята суперсила е в комуникацията. Да общувам. Професионалната ми експертиза покрива и всякакава административна дейност. Спортното ми образование и кариера са само едно положително допълнение към цялостния образ на личността ми.

Както казах, приемам предложения за работа в сферата на ПР, Човешки ресурси, административни и общественополезни дейнисти, проекти за благотворителност, развитие, образование и пр.  Спортната дейност, която извършвам, ще продължи и занапред.

Живот и здраве, през октомври, съвместно с отбора и ръководствпто на клуба по Спортна аеробика на град Самоков планираме да проведем Маратон по аеробика в зала „Арена“.

Задава се и още едно събитие на територита на Боровец. Това е една съвместна инициатива, отново с клуба по Аеробика, Bodytune и FIT KID Bulgaria. Очаквайте повече подробности в края на лятото.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close