ЛюбопитноОбществоРегионални

Мартенички, мартенички за големи и мънички

Анелия Балабанова

Наближава 1-ви март. Празник, свързан с уникалната българска традиция да си подаряваме мартенички – създаващи красота и настроение, носещи позитивизъм. Амулет, предпазващ от лоши очи и зли сили, и в същото време насочват към плодородие, здраве и късмет – това са обредните символи, изработени от ЦСРИ – Самоков. Традицията на закичването с мартенската връв е един от най-старите в българския народен календар и е пряко свързана със зачатието, с плодовитостта и с надеждата за богата реколта през настъпващата година. Знак за възраждащата се природа, на новия живот. Част от празничните украшения, символ на настъпващата пролет са изработени под формата на двоен кръст или т.н. Елбетица. Тя стои в основата на много български шевици и орнаменти. Вярвало се е, че предпазва хората от злите сили. Именно такива са посланията на мартеничките – изпълнени с вяра и доброта, с пожелание за здраве, щастие и късмет.

Тази година изработените от ЦСРИ „Довери ми се” Самоков са част от цялостна кампания за набиране на средства. Те ще бъдат предназначени за закупуване на нов кухненски кът в Центъра, чиято стойност е около 1 000 лв. В акцията, стартирала в дните около Коледа, активно съдействие вземат и ученици от града.

Много по-ценно е, когато изделието, което сме избрали да подарим, е ръчно изработено. То трябва задължително да съдържа усуканите бял, червен конец и в добавка всичко, което искаме да кажем на човека, за когото е предназначено.

От две седмици творчество проявяват и малчуганите, които в детския отдел на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” и филиала в 4-ти квартал майсторят със сръчните си ръце и под ръководството на учителките си мартеници, подарък за любимите им хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close