ОбществоРегионални

Мартениците тази година разнообразни и над лев

Анна Манова

 

Преобладават червено – белите символи на пролетта с популярните герои, стандартните и тези от прежда, предлагани за над 1 лев.

 

И тази година, седмици преди настъпването на Баба Марта, търговците са извадили сергиите и са подготвили разнообразие от мартеници за всеки вкус. Целият пазар в Самоков, както и почти на всеки ъгъл, се мъдрят сергии, конкуриращи се в предлагането. 2016 –та е отбелязана в календара като годината на маймуната и нейният символ преобладава под всякаква форма в мартениците, особено засилен е той в детските такива. Като става въпрос за детските мартеници, там видовете са толкова много като почти всички популярни анимационни герои фигурират на тях- било то Батман, Ариел, Спонджбоб или така нашумелите миньони, и още, и още.

 

Има и голямо изобилие на китайски мартеници, които са доста евтини на фона на останалите. Но тази година правят впечатление и ръчно изработените мартенички от прежда, както са се правили едно време от ръцете на сръчните ни баби и майки. Като поставяйки се наричат с най-добри благопожелания, останали и до днес – „Да са бели и червени, румени и засмени”.

 

Преди години традиционният български символ е бил само оплетен бял и червен конец, без излишни неща по тях или традиционните вечно вървящи ръка за ръка Пижо и Пенда. С годините обаче орнаментите се увеличават, поставят се сини очи против уроки, зелено като мотив и напомнящо за наближаващата пролет, слагат се дървени украшения, детелинки и калинки за късмет, сърца за любов до степен някои от мартениците изобщо да не приличат на такива.

 

Има обаче и такива търговци, които уважават автентичността на този български символ и месеци преди настъпването на 1-ви март се захващат да правят мартеници, изцяло от прежда. На доста от сергиите на самоковския базар можете да си закупите такива мартеници, които определено се отличават от останалите със своята красота и различност, но и по своята цена. В гривните за ръце вече има голямо разнообразие, като в тях можете да видите изобретателността на твореца чрез различни цветове в тях, дори наподобяващи на цветовете на дъгата. Други пък са решили да развихрят въображението и таланта си и да измайсторят щъркели, кокичета, кошници, лястовички изцяло от прежда. И тези мартеници варират като на някои цената стига дори 1.80 – 2.00 лв. за брой, което определено ги прави доста по-скъпи от останалите и бърка дълбоко в джоба, на фона на тези, които вървят 10 броя за лев.

 

Но така или иначе Баба Марта е дошла с надеждата за здраве и благополучие, не забравяйте да зарадвате близките си днес, независимо с какъв тип мартеница, те със сигурност го заслужават! Бъдете здрави!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close