БоровецЛичностиОбщество

Мари от Франция: „Боровец е приятелски и натурален курорт”

„България може да бъде асоциирана като една красива и стилна дама”

Анна Манова

В края на месец януари тази година съвсем случайно се натъкнах на една статия, написана от французина Ксавиер в блог, носещ името Madame Bulgaria. Това, което привлече вниманието ми беше чудесният отклик за Боровец. И, разбира се, името на сайта, в който беше поместена.

В статията Skiing in Borovets: Snowboard, Friends, and lot of Fun, французинът Ксавиер пише за красивата природа, за чудесното време и белите писти. Споменава още за локацията на курорта и за това, че е чудесно място за отдих. Информацията е доста подробна като включва цената на билета. Пише за това, че пристигайки в Самоков, ако идвате от столицата, се стига изключително бързо до курорта с бусчета на половин час. Описва пистите в Боровец. Самият Хавиер препоръчва курорта като приятна зимна дестинация. Това е един безпристрастен поглед над Боровец, придружен със страхотни снимки от там. Едно райско място, за което обаче, ние, живеещите в близост сякаш едва сега започваме да имаме сетива за него. Или може би тогава, когато някой друг ни насочи към всичко онова, което имаме и то е на една ръка разстояние от нас.

Още по – интересното в случая е сайтът, в който е поместена статията. Madame Bulgaria е по идея на друга французойка, даже на половина полякиня – Мари. Която голяма част от живота си прекарва във Франция, след като се омъжва и заедно със съпруга си се местят в САЩ, а след известно време всъщност успява да се влюби в… България!

Една френско – българска история. Или как да обикнеш България от пръв поглед

Тази история ми стана изключително интересна поради множество факти, които ще прочетете в следващите редове. И колкото повече моята събеседничка Marie Pietrzak ми разказваше, толкова по-увлекателно ставаше. Оказва, че линията на България някак паралелно върви с линията на настоящия й живот.

Мари е 33 – годишна дама, която е правист по образование. По стечение на обстоятелствата е живяла в почти цяла Франция. След като среща съпруга си – Александър Колов,  решава да промени начина си на живот и двамата да изградят съвместен бизнес. И така през 2014 година напускат Франция и се местят в САЩ. И двамата се оказват пътешественици по дух, което някак естествено ги довежда и до България. Но тук има и още нещо, което е любопитно. Ако сте обърнали внимание на фамилията на съпруга. Да, тя е българска. Съпругът има родствена връзка с България. Неговият дядо е българин, който през 1940-та година се мести във Франция и никога повече не се завръща в родината си. Франция е родното място на сина и внука му. Години по-късно внукът Александър и съпруг на Мари, е изпратен от френската фирма, в която работи, в България. Тогава той за първи път стъпва в родината на дядо си и се е влюбва в страната. Същата тази любов от пръв поглед изживява и Мари, когато двамата идват в България.

„Открих България през декември 2012, две седмици преди Коледа, по време на един дълъг уикенд. Никога преди това не бях идвала тук, както и никой друг от членовете на моето семейство. Така че може да се каже, че аз съм първооткривателят. Баба ми е идвала в България на двуседмично пътешествие през ранните 60 години на миналия век, но за съжаление тя почина и не може да разкаже за нейното приключение тогава”, спомня си Мари. А  решението и да заживеят със съпруга й точно в тази точка на света идва някак естествено преди 1 година.

„След две години на пътешестване из Европа, а също така и по маршрута София-Лил (Северна Франция), решихме да останем и да живеем в София. Това се случи точно преди една година – през  януари 2016. Това наше решение беше базирано на напълно свободен избор. В София се чувстваме наистина прекрасно и мотивирани (без стреса, който може да изпиташ в другите държави). Всичко ни изглежда възможно в България. И това не е просто мечта. Може би само в България от всички други европейски страни сме се чувствали така. Когато разказваме за това как се чувстваме тук на българите, които са около нас, те са напълно шокирани и изненадани. Но това е самата истина. България е много хубава страна и вярваме, че ако не се споменава икономиката и политиката, всичко е възможно тук, стига да повярваш, че можеш да го направиш. В допълнение, България разполага с фантастични местности, планини, море, реки, гори, прекрасни градове, манастири и всичко това на една ръка разстояние. Също така вярваме, че България и по-специално София, е мястото на което човек може да стартира свой собствен бизнес. Ще положим всички усилия, за да се получи. Тук има много неизползван потенциал. Българите трябва да повярват в себе си и в страната си. Съседството с другите държави също е голямо предимство. Много лесно се стига до гръцките плажове, Белград, Букурещ или Истанбул – само след няколко чаша шофиране и си там. От София можем много бързо да се придвижим из Европа за различни срещи, за бизнес или за почивка – само за 2 или 3 часа. Мога да потвърдя покана за среща, получена по мейла в 10:00 и физически да бъда на срещата в 15:00 в Лондон, като имам възможност да се върна обратно в София в същия ден, например”, споделя впечатленията си една французойка.

Мари си признава, че преди идването си тук не е била запозната със страната ни, чувала е само името на Силви Вартан. Но, когато идва в България нещата се променят. Започва да учи български, въпреки че по-голяма част от българите с които контактува говорят поне два езика. Така че за Мари езикова бариера няма. Но все пак учи български, за да се чувства по-свободна в страната, която обитава в момента. В хода на разговора ни ми споменава, че е впечатлена от интелигентните хора, които среща. „За мен България определено е една от страните в Европа, в които хората са най-културни и образовани, без да преувеличавам. Имат добра квалификация, говорят по няколко езика”, казва Мари, но споделя, че е изненадана от факта, че доста от добре квалифицираните кадри в страната ни кандидатстват за по-ниско стъпало за работа. Това във Франция е почти недопустимо, за нискоквалифицирана работа обикновено се избират хора, които дори не са завършили гимназия.

Мадам Мари или Мадам България

Тази история започна с блога на Мари – „Madame Bulgaria”. Интересното е, че една чужденка събира впечатления за България. „България е много красива във всичките си аспекти и това е причината, поради която реших да кръстя блога ми по този начин. България може да бъде асоциирана като една красива и стилна дама.  България притежава всичко прекрасно. Има много да се прави за да може страната да заеме мястото, което заслужава на международната сцена”, споделя Мари.

Когато за страната ни се разказва от чужденец е някак по-различно. Тази дама не е обременена, а напротив – всичко й прави впечатление и разказва с отворено съзнание. В случая на Мари – преживява, вижда, усеща и споделя.

Боровец – лесен за обичане

В блога Madame Bulgaria е поместена и чудесната статия на Ксавиер за Боровец, подплатена с положителни емоции, хубаво време и прекрасни снимки. Най-добрата реклама на едно подобно кътче като Боровец е тази, направена от нейните посетители, отзивите, които те правят и снимките които публикуват. И не на последно място добрите препоръки за даденото място като предпочитана дестинация.

„Последният материал за Боровец беше написан от Ксавиер, френски предприемач, който живее в София и пътува доста по света. Това е първият материал от следващия ми проект с Madame Bulgaria. Искам да позволя на хората, които искат да споделят хубавите си впечатления от България, да го напишат и  публикуват  в Madame Bulgaria. И Ксавиер го направи много добре”, казва Мари. Самата тя е имала възможността да прекара една нощ в курорта през май миналата година. Като се надява да успее да го посети и през зимата, затрупан от сняг и по начина, по който го описва Ксавиер в статията си. През очите на Мари курортът Боровец е едно приятно място. „Виждам Боровец като един много хубав курорт, много приятелски, забавен, който се развива много добре. Сайтът на курорта е модерен и атрактивен, с красиви снимки и практична информация, която е добре да знаем, за да организираме пътуването си до Боровец.  Хубавото е, че е леснодостъпен за чужденци, както и за хората, живеещи в София или Пловдив, например /само на час и половина път от курорта/. Хубаво би било той да има английска версия смятам че би привлякъл още чуждестранни туристи”, разказва френското момиче. Мари не престава да рекламира страната ни като желанието й е нейното семейството също да успее да се наслади на природните красоти, които имаме.

„Планирам тридневно пътешествие през следващия април за моите родители, които ще ме посетят, както правят всяка година през април, основно защото тогава е рождения ми ден, и всеки път им организирам кратко пътешествие из България. Така че трябва да се ориентирам вече с тазгодишното колкото се може по-бързо – може би в Боровец. Обикновено, когато изпратя снимка от България (планини, сняг, плаж, град, природа и т.н.), красива снимка както е в реалността, разбира се, без да е „пипана“, и не като тези, които може да се намерят в Google, хората откачат и ми казват: „О, боже, ще дойда много скоро. Организирай ми нещо, защото не познавам мястото, а искам да го открия!“ Достатъчно е да се знае, че България има огромен потенциал, нали така?”, обобщава Мари.

Единственото, което може да се каже за финал в такъв случай всъщност е едно пожелание към самите нас – дано някога успеем да видим страната си през очите и по начина, по който я виждат чужденците, когато стъпят на наша територия.

http://madamebulgaria.com това е адресът на блога.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close