ОбществоРегионалниСамоков

Мария Йонкова и Габриела Стоянова с отличия от тазгодишното издание на Световния конкурс „Малък зограф“

Анна Манова

След кратко прекъсване заради пандемията Световният конкурс за детска рисунка „Малък Зограф“се завръща. Това е неговото осмо издание, което традиционно се организира от фондация „Малък Зограф“ и в партньорство с Национален дарителски фонд „13 века България“. Домакин на събитието, което се проведе на 6 ноември, бе Рилската света обител. В Световния конкурс се включиха 7000 рисунки от 60 държави. Темата бе „Зелена планета“, а участниците бяха от 4 до 18 години включително.

Сред голямата конкуренция от талантливи млади художници от цял свят две самоковски деца се отличиха. Това са 14-годишните Мария Йонкова и Габриела Стоянова, възпитанички на ПГ „Константин Фотинов“. Това не са първи отличия за двете момичета. В годините те са се доказали като категорични фаворити със своите платна. Този път Мария Йонкова получи бронзов медал, а на Габриела бе присъдена специална награда на името на един от основателите на конкурса Пенка Боянова. Картината на Габи ще остане в експозицията на Рилския манастир.

Първото издание на Световния детски конкурс е през 2013 година. Той се проведе в Банско, с участници от 25 държави. От тогава до днес конкурсът се радва на сериозен интерес. А отличените в него картини излизат отпечатни в специален каталог. За съжаление в тазгодишното издание отсъстваше художничката Пенка Боянова, която напусна този свят в края на август 2021 г. Тя бе дългогодишен ръководител на школа „Захарий Зограф“ в Самоков, през която са преминали не едно и две талантливи деца. Тя, съвместно с Иван Иванов създадоха Фондация „Малък Зограф“. По инициатива на Боянова в Самоков започна връчването на наградата „Малък зограф“. Фондацията й организира детски конкурс за дървопластика. А Боянова бе почетен президент на Фондацията, която е учредена преди близо 10 години. Тази година в нейна памет бе връчена специална награда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close