ОбществоРегионалниСамоков

Мария Ицова подреди пролетна изложба и продаде своя картина за един лев

Анна Манова

Пролетна изложба представи днес в пространството на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ самоковката Мария Ицова. Нейният начин да бъде споделена е чрез изкуството и пренасяйки на бялото платно всичко, което е докоснало тънки струни в сетивността й.

Присъстващите имаха възможността да „наберат“ с очи пъстри букети от бужури, нарциси, рози, лалета. А ако имат нужда от тишина и спокойствие, то те могат да бъдат открити някъде по тихите пътеки из красивата самоковка природа – било то по пътя към Мальовица, около Страшното езеро, Алековото езеро… или в Бельова църква, Девическия манастир. Без значение от сезона – дали ще бъде бяла зима, с прокрадващо се слънце или нежна пролет с нацъфтели бели цветове. Всичко това може да бъде открито върху картините от акварел на Мария Ицова.

Откриването на изложбата бе направено от Зорница Петкова – начален учител и приятел на Ицова.

„Мария не е вчерашен художник, твори от 2005 година. И макар да смятах че е достигнала своя връх, тя всъщност доказва с всяка следваща изложба, че може да вълнува още повече, че може да дава още повече. Във всеки момент, в който се виждам с Мария, аз си тръгвам позитивно заредена. Т.е Мария лекува. Аз си тръгвам усмихната и развълнувана от всяка наша среща, нищо че те се случват рядко. Около нея няма тъга. Няма мрачно настроение. Тя е творила в различни стилове през годините – графики, маслени бои. Но днес, когато видях този акварел – библиотеката се изпълни със светлина. В картините й има много нежност, хармония и цвят, каквато е й самата тя“, сподели Зорница Петкова.

„Когато рисувам аз съм в самота и това което излиза от мен се материализира върху платното. Но когато се срещаме по този начин ние споделяме. Прекрасно е да споделяш с толкова много хора своя вътрешен свят“, допълни Ицова.

По-различното на тази пролетна изложба бе решението на Мария да продаде една от своите картини за стойност само от едно левче. За целта присъстващите трябваше да пуснат по един лев в касичка и да си вземат номерче. А Ицова изтегли печелившия от томболата. Късметлийката бе Виолета Петкова. Събраните средства Ицова предостави за нуждите на Общинска библиотека.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close