ЗлободневноРегионалниСамоков

Мариела Медарова: „Бездомните кучета са изцяло ангажимент на Общината“

Анна Манова

Темата за бездомните кучета на територията на Община Самоков не излиза от актуалност. Особен отзвук предизвика затварянето им в клетки и оставянето ми за период от време на паркинга в Регионалния център за отдадъци. Тогава от общинска администрация отговориха на всички нападки срещу тях, че това е временно решение, а залавянето им е с цел кастрация. Допълниха също, че няма желаещи да се включат в акция по залавянето на бездоните кучета в Общината. Темата остана отворена, а резултат от действията – няма. Глутници кучета могат да бъдат засечени на различни места в Самоков, а приют за тях също няма.

По темата разговаряме с Мариела Медарова, основател на фондация за бездомни животни „Добрата фея“. Тя живее в София, а почивните си дни и всяка свободна минута прекарва със семейството си на вилата в местността „Мечката“. А в двора  гледа кучета и котки. Връщайки се в къщата си край Самоков през лятото заварва едно от кучетата си отровено. Това я провокира да създаде фондация за бездомни животни и да съдейства за залавянето, кастрирането на бездомни животни, както и за съдаването на приют.

Г-жо Медарова, какво Ви накара да създадете фондация за бездомни животни?

Бях вдъхновена за създаване на фондация „Добрата фея“, защото ми отровиха едно бездомниче за което аз се грижех. То беше кастрирано и ваксинирано. Имаше паспорт, всички правила и закони бяха спазени. То беше брутално отровено с антрифиз и се наложи да го приспим. Всичко това се случва във вилна зона „Мечката“.

Кучето престоя два дни на стационар в при д-р Механджийски. Той ни посъветва да не го мъчим, а да го преиспим. Това се отрази много зле на моето семейство. Подадох жалба до прокуратурата в Самоков и в София, в Община Самоков, до Министерство на земеделието и храните, до омбудсмана, навсякъде изложих случая. Съгласно Закона, който съществува на територията на Република България, бездомните кучета са собственост на държавата или на прилежащата община. И след като аз съм се грижила и за даденото животинче, наложило се е да го приспим и съм похарчила едни пари, смятам че е редно тези пари да ми бъдат върнати ведно с обещетение.

Какви стъпки предприехте?

Звъннах на 112 и попитах какво да направя с трупа на кучето, аз не мога да копая наред. Не е безопасно да се извършват такива погребения. По закон на жалбата ми до кмета той трябваше да ми отговори в 30 – дневен срок. Той не отговори. Наложи се втори път да пиша до всичките тези институции. От Министерство на земеделието ми върнаха, че той е длъжен да отговори. И той го направи едно към едно с написаното от тях с две изречения – не било доказано, че е отровено с антифриз. Моята жалбата е че съм се грижила за него. И аз държа тези разходи да ми бъдат върнати. Аз исках да накажа този кмет да се замисли, че той носи отговорност за Общината.

Каква е основната цел на фондации като Вашата?

Основахме с мои приятелки фондацията в края на август тази година. Аз съм управител, имаме двама членове и всички други са доброволци. Със собствени средства кастрираме кучета и котки с цел да се намали популацията им. Моята идея е да се започне една статистика относно домашните любимци и това да включва дали са кастрирани. Ако кучето ти не е кастрирано – дължиш данък. А самото кастриране трябва да става за сметка на съответната Община и собственикът да не дължи данък. Така гласи Законът за защита на животните.

Имаше кампания за кастрация в Самоков, която се извършва в частна клиника. Запозната ли сте? А след това и репортажи за поставянето на кучета в клетки, докато си чакат реда за процедурата.

Знам за кампанията по кастриране от д-р Механдийски. Готови сме да съдействаме за залавяне, с набиране на средства. Какво правим с бездомните котета? И те се размножават и те умират от глад, блъскат ги колите. Трябва да се стиковат с Общината.

След репортажа със затворените в клетки кучета на сметището изпратих от името на фондацията отворено писмо до кмета, в което казваме че сме готови да съдействаме в Самоков дори с изграждането на приют. Но ние все още не можем да се срещнем с г-н Георгиев.

Един от основните проблеми е залавянето на бездомните кучета и котки, а след това и процесът по кастрацията им. До този момент няма работещи решения по темата. Вие какво предлагате в тази насока?

Котетата могат да се залавят с хуманно поставен капан, в който се слага храна. Това е за по-дивите котета, иначе има и дружелюбни, които можеш лесно да хванеш и да поставиш в клетка. При кучетата това може да стане с капан или с обстрелване. Това е хуманен начин, по който за кратко го приспиваш, но не да го оставиш на сметище и то да чака там. Готови сме да намерим хора за залавянето на бездомните животни. Естествено срещу заплащането, което Общината е предвидила. Стъпките са преброяване, хуманно кастриране, връщане на мястото на което е взето, да е маркирано. То да фигурира в регистър.

Друга тема, която през последните години не намира разрешение, е създаване на приют за бездомни животни. Как според Вас това може да се случи?

Създаването на приют е сложем процес и трябва да се отговаря на изисквания. Общината да предостави терен, да направим кампании и дарителски сметки. Общината трябва да е главният и движещ фактор, а ние да сме подкрепа във всички дейности. За да се направи нека не го наричаме прют, а стационар. А след това на тези бездомничета да им се търси дом. Има организации, които работят доста добре. Ние сме намерили осиновители в Холандия и Германия. Естествено тези животни трябва да се изхранват. Всяка година трябва да има Общината бюджет за това перо. Ние всички носим отговорност. Предложила съм в отвореното писмо до г-н  Георгиев да се изградят къщички, в които да се поставят вода, храна. Имаме идея да се поставят кошове с храна в големите търговски вериги.

Има чудесни примери за хора, които в по-малки населени места правят чудеса по темата. Пример мога да дам с „Ветеринари в действие“. Това са двама братя – ветеринарни лекари. Те направиха сдружение и страхотен приют за възрастни магарета в  Гоце Делчев. Мястото е феноменално. Откриват и втора ветеринарна клиника в Благоеград. Те са ме уверили, че ако органзиирам кастриране на кучета те ще дойдат на място и ще кастрират безплатно, само ще се заплатят консумативите. Може да се организира полева болница. Имам идеи, но всичко става с общи усилия и с отговорност от страна на Община Самоков и кмета Георгиев.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close