ОбществоРегионалниСамоков

Мариана Солунска събра различни житейски моменти в дебютна стихосбирка

Анна Манова

Мариана Солунска събра различни житейски моменти в дебютна стихосбирка, която видя бял свят през месец март тази година. Солунска се „престрашава“ да издаде книгата си, след като от години излива чувства, емоции, мисли и блянове върху белия лист и прилежно прибира написаното някъде в потайностите на душата си. Но поривите на сърцето не бива да остават потулени в прашните шкафове и стари тефтери. Точно в това я насърчават най-близките й хора – да събере една част от стиховете си и да издаде стихосбирка. Рисунките в книгата са дело на внука й Иван Солунски.

Дебютната стихосбирка на Солунска носи заглавието „Моменти“ и представлява едно искрено признание в обич към роднини, близки и приятели. Стиховете са в класическа стихотворна подреба и носят в себе си общочовешките въжделения. Книгата е пълна с искреност, неподправеност и топлота. През месец март тази година Солунска представи стихосбирката си пред широката аудитория и признава, че макар да пише от повече от 30 години, някои от нейните познати са останали изненадани от появата на стихосбирката.

Мариана Солунска има публикувани стихове в местната преса, но е позната повече в града с дългогодишната си професия на учител и директор на училище „Неофит Рилски“.

Днес се срещаме с нея, за да сподели малко повече за любовта си към поезията и защо след толкова години писане точно сега издава първата си стихосбирка.

Г-жо Солунска, в ръцете си държа първата Ви стихосбирка „Моменти“. Какви моменти успяхте да съберете между страниците?

Неслучайно кръстих стихосбирката си „Моменти“, защото човек не помни дати и години, но помни моменти. Като всеки момент е уникален за себе си, неповторим. Моменти от това, което съм преживяла, вълнувало ме е, впечатлило ме е. В стиховете ми има обич, топлина.

Стихосбирката, по мое мнение, представлява една много искрена и лична изповед, която е като признание в обич към семейство, приятели и близки. Има ли нещо, което остана недоизказано?

Истината е, че пиша от много години. Имам публикации в местната преса от преди 30-40 години, още когато съществуваше вестник „Самоковска комуна“. И в някои от другите стари вестници, които вече ги няма.

Книгата наистина е изповед, защото при поетите всеки стих е повик на сърцето. Това са вълнуващи моменти, това са чувства, преживявания и не само. В поезията има полет на фантазията, полет на мисълта. Тук има мечти и блянове, някои от тях са неосъществени, други  – дано да се случат. Аз имам още много стихове, но реших да издам по-малка стихосбирка, за да се представя пред обществото коя съм. И може би след известно време ще издам още една стихосбирка.

Казвате да се покажете коя сте. Но всъщност Вие сте познато лице в града с дългогодишната Ви професия на учител и директор. И със сигурност филологическото образование допринася за приятния изказ и за правилната структура на стиховете.

Аз до сега не намирах смелост да издам стихосбирка. Все ми се струваше, че има нещо, което трябва да се допълни или нещо, което не е казано. Времената се смениха. Дойдоха бурни времена, а аз исках да се опазя от политиката, от ежедневните, битовите неща. Искам в стиховете ми да има само любов, само приятелство и общочовешките ценности, които все повече ги няма днес. Баба Ванга е казала, че всичко стои във времето и пространството и се случва, когато трябва. В най-точния момент.

От кого получихте най-голяма подкрепа за издаването на „Моменти“?

От синовете ми. Те казаха, че вече ми е време. И аз събрах част от стиховете си в тази стихосбирка. Не исках да ги разочаровам. Иначе аз бях решила да не издавам книга. Но и внучката ми има голям принос и тя ме насърчи. Радвам се, че сега са доволни и се гордеят с мен.

Имаше ли близки, които останаха изненадани от появата на книгата и от това, че пишете стихове?

Да, защото не всички знаеха, че пиша стихове. Много от хората останаха изненадани. И даже издателите ми от вестник „Приятел“ също останаха впечатлени, че съм написала тази книжка. Наричам я книжка, защото в нея съм събрала много малка част от стиховете си. Винаги съм смятала, че не е необходимо да напишеш голямо количество стихове, за да кажеш нещо. Можеш в малко на брой неща да кажеш много от това, което чувстваш и мислиш.

Да очакваме ли втора стихосбирка скоро?

Ще има втора стихосбирка със сигурност. Аз ги имам готови стиховете. Пак ще бъде на същата тематика, защото аз за такива неща обичам да пиша.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close