ИнтервюПолитика

Мариана Дренска: „Подмяната на вота в избирателните секции е явление не само на тези избори”

В предишния Общински съвет представителите на Сдружение „Самоковци за Самоков” се доказаха като „самостоятелни бойни единици”. По много от въпросите и проектите за решения, предложени от Постоянните комисии имаха собствено мнение и позиция, които не се страхуваха да изкажат гласно. Нееднократно са заявявали, че не са били чути, а недостатъчният брой съветници – петима на фона на всички останали не им позволи да се превърнат във фактор и движеща сила в местния парламент. Важно е обаче човек да бъде себе си и да защитава собствените си възгледи, независимо от последствията. Това се цени от избирателите и те за втори път гласуваха доверие на самоковците. Именно представителите на местното сдружение въведоха практиката за публични отчети пред обществеността, която на по-късен етап беше преустановена. Мариана Дренска е част от формацията още от самото й създаване и е от хората, предпочитащи да вършат работа, а не да излизат на показ. На предишните избори беше кандидат за кмет на Доспей и малко не и достигна, за да спечели. Към настоящия момент вотът на избирателите й отреди друга роля – на общински съветник. Част е от две комисии – тази по Устройство на територията и екологията и Европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика. Кои ще бъдат най-важните задачи в тях и решенията, свързани с управлението на общината? Ще продължат ли да отстояват „Самоковци за Самоков” своите опозиционни възгледи – вижте.    

Г-жо Дренска, коя е първата задача, която си поставяте, сядайки на общинския стол? Горещ ли е той?

Всеки има идеи за развитието на Общината, но мисля, че първо трябва да навлезем в конкретната работа и тогава да реализираме идеите си – съобразно необходимостите и поставените въпроси. Да си обществена личност е отговорност – на първо място пред мен самата и пред хората, които ми гласуваха своето доверие.

 

Има ли значение партийната окраска при взимането на решения и екипът?

Общинският съвет трябва да работи в полза на всички избиратели, в полза на цялата Община, а екипът на „Самоковци за Самоков“ можем да работим с всички, които споделят това разбиране.

 

Каква е причината за Вашата кандидатура?

Преди повече от четири години реших, че има какво да дам от себе си за селото, в което живея – Доспей и се включих в кметската надпревара там. Същевременно се включих и в учредяването на сдружение „Самоковци за Самоков“. Като секретар на сдружението, аз имах възможността да участвам във всички инициативи на сдружението, както и да наблюдавам работата на петимата съветници от „Самоковци за Самоков” в предшестващия Общински съвет. Сега вече ще имам възможността да бъда част от тази работа и конкретно да се занимавам с разглежданите въпроси. Мисля, че е естествено продължение.

 

Кои, според Вас, са наболелите проблеми в нашата община и съответно какъв е пътят за разрешаването им?

 

Проблемите в цялата страна са едни и същи, Самоков не прави изключение. Безработицата е основен проблем, масовото бягство на младите и образовани самоковци, демографският проблем. Всичко друго е второстепенно. Необходимо е Общината да реагира адекватно и според възможностите си за насърчаване на инвестициите, на развитието на туризма, да подкрепя малкия и среден бизнес.

 

Кое приемате като лична кауза в работата си като общински съветник?

Да работя в името на всичко добро за град Самоков и общината.

 

В един колективен орган, какъвто безспорно е ОбС, има ли място за защита на собственото мнение?

Всеки има право на собствено мнение, но не и да го налага – най-малко пред  ОбС.

 

Как намирате партийната конфигурация в сезон 2015/ 2019?

Независимо от партийната принадлежност, съвместната ни дейност трябва да е в екип, работещ за развитието на общината.

 

Какъв ще бъде Вашият коректив при вземането на решения и очаквате ли преразпределение на силите и вътрешни коалиции?

Вярвам в позитивните каузи и ще дам всичко от себе си, за да се реализират. Мисля, че тук е мястото да отбележа, че не разглеждам участието в местната власт като политика,  тя трябва да се занимава с много конкретни въпроси, които засягат всички живеещи в общината, а не толкова с политически послания, действия и т.н. ОбС е мястото за решаване на конкретни въпроси.

 

Смятате ли за основателни твърденията и нападките, тиражирани в публичното пространство, че това е най-слабият ОбС за последните години?

Мисля, че е рано за изводи. Имаме кмет за втори мандат и се надявам предложенията за решения пред  Общинския съвет да са за по- добрата визия на града, за по- добра инфраструктура, за по- добър стандарт на населението, да има равнопоставеност между  хората, да са в интерес на обществото.

 

Като допълнение – има решение на Административен съд – София област, което отменя решението на ОИК за избор на общински съветници. То в момента се обжалва. Какво очаквате? 

Подмяната на вота още в избирателните секции е „явление“, не само на тези избори. Хората, които работят в тях трябва да са отговорни и безпристрастни! Очаквам справедливо решение!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close