ИнтервюРегионални

Маргарит Цонев – изпълнителен директор на „Еврохотелс“ АД собственик на хотел „Ела”: „Трябва да се избере най-правилният път за Боровец и региона”

Анелия Балабанова

На преден план с първите студове и минусови температури актуална тема става Боровец. Курортът крие своето очарование и зима, и лято. Въпреки амбициите да се превърне в целогодишно място за отдих и почивка, все още обаче като чели не може да излезе от амплоато си на предпочитана ски дестинация. Като ски-курорт Боровец се оформя през 60-те и 70-те години на 20 век, когато се разраства с изграждането на първите хотели в алпийски стил и съоръжения за зимни спортове. И днес на 10-на километра от Самоков могат да се видят най-добрите съоръжения, последен писък на модата, подходящи за практикуването на ски-спорта. Доказателство е шестседалковият лифт, който тази зима ще радва гостите на курорта. Едни от първите ски, направени в Австрия в края на 19век  и донесени … от Русе красят фоайето на хотел „Ела” като са се превърнали в негова запазена марка. С какви очаквания ръководството на хотела ще посрещне предстоящия зимен сезон? Като навали снега всичко става красиво, чаровно и удивително. Наред с чистотата, прозираща от белия сняг, лъсват и някои пробойни, рефлектиращи върху предлагания туристически продукт. Какви са те към днешна дата – отговорът от Маргарит Цонев – изп. директор – хотел „Ела”.  

Г-н Цонев, пред прага сме на новия зимен туристически сезон. С какви очаквания ще го посрещнете?

Позитивни. Имаме добрата подготовка и настройката за един добър сезон, който ни очаква. Разбира се, хотелът не функционира самостоятелно, а е част от курорт. Ние сме пряко зависими от това, което се случва в Боровец. Хората не идват заради хотела, а заради планината и условията, които създаваме като цяло.

Преди всяка зима се провеждат срещи, свързани с подготовката на сезона. Вие присъствате ли на тях и виждате ли полза?

Да, присъствам, но все по-малко полза виждам на фона на това, което доставчиците предоставят като услуга. Говорим за електропреносна мрежа, водоснабдяване и др. Искам да използвам случая и изкажа благодарност към общината и „ВиК Чамкория” . Имахме трудна ситуация през лятото – неколкократни наводнения, които унищожиха семинарните ни зали, породени от нефункционираща  тръба . Благодарности и за  момчетата от местната пожарна които включиха много сърцато, въпреки тежките климатични и административни условия.

Опасявате ли се от такива ситуации по време на сезона и може ли да се отреагира по някакъв начин превантивно?

Опасявам се. Смятам, че не сме подготвени да посрещнем каквато и да е аварийна ситуация. Със сигурност може да се помисли превантивно. Достатъчно е на този етап да се запази пожарната. Също така да има изградено наблюдение на водоподаването . Електроподаването ни касае пряко – града и курорта, но обикновено проблемът с доставките е извън региона и никой не е подготвен затова, нито пък за капризите на времето.

От доста време се полагат усилия, свързани с развитието на Боровец. Вие виждате ли реална промяна, съдейки от  вашите лични впечатления и тези на гостите ви?

За съжаление – не, без добър цялостен план, регулация и организация. Спирачките на този процес са заложени в миналото с построяването на временните обекти, които са изпълнили предназначението си за времето, но съществуването им днес в този вид тегли курорта назад. На последната среща при представянето на плана за новия център беше и Тома Белев. Той много притеснено говореше как 40 семейства ще останат без прехрана. При положение, че въобще не се коментира да бъдат затворени обектите, а че ще се направят нови. Ако говорим за притеснения обаче, само в нашия хотел има 40 семейства, а в „Рила” и „Самоков” поне още 500.  На практика туристите в курорта идват благодарение на нашите договори с чуждите контрагенти. В крайна сметка, на нас ни извиват ръцете по отношение качеството на предлаганите услуги. Тези обекти са последействащи и те функционират благодарение на това, че сме довели в курорта туристи. Ако има някой от тях, който да е направил контракт с туроператор, дължа извинение.

В личен план възлагате ли надежди на този проект, че ще е първа стъпка за някаква по-генерална промяна по отношение на Боровец?

Абсолютно. Всеки архитектурен проект има някакви полюсни изказвания и това е напълно нормално. Независимо дали става въпрос за Боровец или плочките пред църквата в София. Винаги има мнения. Те могат да бъдат компетентни или прикрити зад интереси. Въпросът е да са адекватни, позитивни, в полза на всички.

Друга голяма тема е въпросът с кадрите. Всяка зима и всяко лято проблемът намира широк отзвук по планинските ни курорти и на морето… При вас как стоят нещата?

Винаги съчувствам на колегите, които имат обекти и по морето. Чувал съм разкази и със сигурност е далеч по-трудно. Ние нямаме проблем с кадрите. При нас има постоянни служители и колеги от  придобиването на хотела 1999г. Също така и нови колеги, които са се включват много успешно в преследването на целта, която търсим като краен резултат – качество на предоставяната услуга. Смятам, че се движим в правилната посока като правим необходимото и надграждаме.

Самоков има училище, специализирано при подготовката на кадри за туризма. Каква би трябвало да е неговата роля?

Не смятам, че в момента училището има кадри, които да предостави на курорта. За съжаление в определен момент всички училища губят своето значение. Мога да дам като пример и един от  последните казуси – с  Техникума по кожарска индустрия в София, който беше разискван и по националните медии. Касае най-общо имитационната дейност. Усвояват се бюджетите за учениците, те не се явяват. Един омагьосан кръг, който за съжаление много скоро ще се стовари много грозно върху цялото ни общество. На последната среща, която бяха организирали колегите от Дирекция „Бюро по труда” имаше двама представители от хотела. За съжаление те не се върнаха с нито един кандидат. Имахме желанието, бяхме там с наши представители от хотелска и ресторантска част, но за съжаление без резултат.

Добра насока са проявите, които се провеждат за подобряване имиджа на Боровец…Ще продължат ли те и под каква форма?

Един много скромен кръг от хора се заехме с тези събития и за съжаление останахме такъв. Идеята беше чрез тези прояви да се чува повече за Боровец. Да има какво да правят нашите гости в курорта. За мен не постигат очакваните резултати. В един момент влязоха в едно русло. Такъв тип формати започнаха да се правят навсякъде и от всеки и това обезсмисля провеждането им като цяло. Общината подпомага организацията на тези форуми, но идеята беше да се включат хотелите.

В тази връзка беше създадено и Сдружението на хотелиерите и собствениците на обекти в Боровец. Какъв път извървя то?

Като цяло в едно сдружение има много смисъл – да бъде представител на мненията, желанията и нуждите на всички колеги. Да бъде нашият представител пред институциите, за да може наистина да имаме лице. За съжаление извън тези формати, които се организираха, няма никаква друга реална дейност.

Какво не достига на обектите да правят някакъв бизнес и туризъм на съвременно ниво?

Сърце. Каквото и да прави човек, трябва да го прави със сърце, със страст, да има желание и гори в работата. Може би наистина доста хора са прегорели в тази трудна и подценявана професия. Пазарът обаче не търпи подобно поведение. Не си ли адекватен, не следиш ли процесите отблизо и не си ли взаимодействаш с него – си обречен.

Гости от кои страни се опитвате да привличате?

Не сме ориентирани към определена държава. Базата, с която разполагаме е предназначена по-скоро за улегнали хора, търсещи спокойствие. Не сме в най-активната част на курорта и средата, в която се намираме предоставя тази тишина и спокойствие. Стремим се да предлагаме добра услуга на чисто хотелско ниво. Клиентите сами избират къде да бъдат. Имаме дългогодишни посетители. По отношение на младите хора мога да кажа, че обичат да сменят обстановката. В бъдеще този пазар ще бъде много трудно уловим и задържан.

С какво сте по-различни от останалите места за отдих и настаняване и кое би накарало хората да ви предпочетат?

При нас те наистина ще бъдат забелязани  и получат необходимото отношение. Не можем да се състезаваме със скъпите интериори и оборудване, но можем да дадем всичко от нас, което е в чисто човешки план. Хората да го видят, усетят, почувстват и си тръгнат с едно чудесно изживяване.

Трябва ли да има граница, която да не бъде прекрачвана в някаква по-комерсиална насока?

Със сигурност в един курорт има място за всякакъв вид услуги /законни/, защото в целия този микс се предлагат и доста незаконни такива. Аз съм „за”, но да бъдат регламентирани, обособени. Никой няма да пречи на хората да се забавляват, стига те да не пречат на тези, които почиват.

В чия полза е съпоставката Боровец- Банско?

Ние сме чудесен курорт и сме по-добри от Банско. Най-малкото там въобще не им е лесно да работят, защото има 10 пъти повече хотели отколкото тук. Имаме огромното преимущество и в същото време огромният минус да сме близо до столицата. Минусът е, че хората идват да карат ски, стават и си тръгват. Може би те са 50% от трафика като цяло. Плюсът е, че уикендите могат да дойдат на прохлада в летовището Боровец и да изкарат чудесна почивка. Много се надявам най-накрая да има директна автобусна линия София-Боровец. Брандирани автобуси да с пътуват из София и рекламират Боровец като курорт и осигуряват възможност за директна връзка. Това е първият курорт с първия транспорт, а ние в момента нямаме директен превоз от и за столицата.

120 години не са малък период, но какво може да се желае занапред?

Най-малко още 120. Винаги може и повече. Въпросът е да се избере най-правилния път за Боровец и региона. Необходима е една генерална визия около, която да се обединим всички и да следваме заедно, защото нищо не съществува самостоятелно. Колкото красив хотел или заведение да си направи някой, хората идват тук заради планината. Дали ще е лятото, или през зимата, те идват заради природата и пътьом избират къде да отседнат.

Какво трябва да е съотношението между новите /строени сега/ и старите /през 90-те години/ обекти, за да има една адекватна визия?

Няма значение съотношението, ако има стил на курорта и хотелите предлагат търсената от клиентите услуга. Появиха се  много недвижими имоти, които не предлагат туристическа услуга, но участват в пазара. Мисля, че всеки хотел е избрал сегмент и  работи успешно, през зимата курортът е препълнен и трудно се намират места.

В очакване на снега пожелавам на всички колеги здрав и успешен сезон!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close