Култура

Маратон на четенето

маратон на четенето Зоя Станкова

„Нека във всяка българска къща да има по някоя българска книга – хубава книга, която и да била, от когото и да е. Тя може да бъде една вещ, но може да стане и една  светиня. Защото в нейните страници, в буквите и редовете и, теглени като черни бразди, е хвърлено живо зърно; заровен е благотворният кълн на самата обич към книгата,  към езика. Не говоря за нас, възрастните. Но все ще се случи тъй, все ще дойде такъв ден, че тая книга ще падне в ръцете на някоя млада чиста душа – и ще я прочете.  Първата хубава книга, прочетена за първи път!”, „Наша книга, наш език”, Йордан Йовков.

Днес в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” бе открит маратон на четенето- “Голямото четене”. За десета поред година нашата библиотека се включва в маратона.

Бяха подготвени и прочетени част от емблематичните разкази на Йовков, а маратона откри главния библиотекар Албена Ихтиманска, която прочете откъс от есето „Наша книга, наш език”.

На събитието присъстваха видни личности от града, ученици, учители и библиотекари.

Кметът призова да се чете не само в библиотеката, а навсякъде – в училища, в кафенета, в градинки и прочие.

Владимир Георгиев, Ирена Коцева – народен представител и Ирена Рогачева – ученичка в ПГ „Константин Фотинов” прочетоха разказа „Шибил”.

Гиргина Рангочева, Димана Карабожилова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Светослава Будинова и Лиляна Димитрова, зрелостнички от ПГ „Константин Фотинов” прочетоха „Баща и син”.

„Серафим” бе прочетен от Снежана Ивайлова и Венета Симитчийска, а откъс от „Албена” прочете възпитаничката на ОУ „Христо Максимов” – Мария Чепилова.

В края Албена Ихтиманска благодари на гостите и покани всички да четат не само днес.

Едни приятни минути, пропити с думи, с чувство и артистизъм белязаха първия ден на маратона на четенето. И наистина, нека да си пожелаем повече „прочетени” дни!

„Книгата, която ще скътате в къщата си, ще чака незасегната и чиста душа на някой млад читател. Нейното предназначение е голямо и прочитането й е като обред. Нека затуй тя да бъде някоя хубава българска книга.”, „Наша книга, наш език”, Йордан Йовков.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close