Общество

Маратон на четенето 2016 – предизвикателството да четеш

Зоя Станкова

13000460_10206627462626337_219641805_o“Вий питате какъв съм! Втори път, че съм поет ви вече отговарям.”

„Уважаеми приятели на книгата, добре дошли на официалното откриване на Маратона на четенето – една инициатива, целяща до поощри общуването с книгите и съприкосновението с духовните постижения на човечеството”, с тези думи главният библиотекар Албена Ихтиманска започна тазгодишния маратон, в който Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се включва за единадесети път.

Четенето беше отбелязано с творби на Пенчо Славейков, тъй като тази година се навършват 150 години от рождението на автора. Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева откриха ежегодния маратон на четенето, в който участие взеха още председателят на комисията по култура – Антоанета Антонова, представители на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” – Зоя Станкова, на местните медии – Гиргина Рангочева, Яна Василева, Тодор Попов, ученици от 7-и клас от ОУ „Христо Максимов”, възпитаниците от 9-ти клас на ПТГ „Никола Вапцаров”, с ръководител Ива Христова и студенти.

От философския и драматичен свят, изпълнен с духовност и нежност, сутринта преля към фолклорни мотиви, след които стигна до едно от най-дълбоките завещания на поета – „Псалом на поета” и завърши с неговата „Кървава песен”.

Кампанията ще премине под надслов „Идеята на времето пренос във вечността”. Тук идва въпросът, какво да кажем за самото четене?! Именно то ни води за ръка през вечността! Книгите са онези безценни ковчежета, в които се съхранява вечността на душите, на творците, на онези изблици на тиха лудост и вдъхновение, които остават за поколенията – да се помнят и да се знаят. Когато отворим книгата от нея няма да литнат свободно молци, прояли страниците, защото са „овехтели” на фона на технологиите в днешния век, от нея ще излезе смисъл, ще излезе душа, ще попадат и ще се разпилеят куп морални устои и ценности, събрали в себе си искрицата живот, защото по-истинска от самия живот е единствено книгата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close