Култура

Маратонът на четенето продължи в Туристически център Самоков

11157296_10204450093793477_1130281616_o Анна Манова

„Не обичам, как’Сийке, и не съм от тия, дето се бъркат в хорските работи, ама има едни жени, като Тана Папучкина, като разчекнат едни уста –  като ханджийска порта! Онзи ден, както си седя у дома и наплитам пета на чорапа на наш Груя, гледам я през прозореца, тин-тин-тин,  зачупила кръст, накокошинила се с кожи, с плетена чанта с мотив в ръка, и право у доктора влиза. Женена жена ма, сестро, да си седне в къщи  и да си гледа работата, а то – фитнало се и не оставя човека на мира! Година и половина я гледам, все зъби поправя. Какви бяха тия зъби,  какво беше туй чудо! И по небцето й да бяха никнали, и все с дупки да бяха, пак досега щяха да се поправят”. Това може да ви звучи познато и  актуално, и наистина е. Това е началото на разказа „Не съм от тях” по неувяхващия Чудомир, с който стартира днешния ден от поредицата инициативи част от Маратона на четенето, посветен на книгите и техните любители.

Мястото този път не беше Общинската библиотека в Самоков, а Туристическият информационен център. А идеята е повече от ясна – да се покаже, че навсякъде е подходящо човек да чете. В залата на Туристическия център, на кръглата маса, се събраха ученици от 5-ти и 8-и клас, възпитаници на СОУ „Отец Паисий”, доведени от педагогическия съветник към училището Румяна Гамалова и учителката по биология и здравно образование Емилия Бонева. Учениците бяха посрещнати от управителя на центъра Ваня Вукова, която съчета две дейности в едно – от една страна се включи като читател, а от друга запозна учениците със спецификата на нейната работа и изнесе една кратка беседа на децата преди да си тръгнат.

Маратонът започна с разказа „Не съм от тях” на Чудомир, а нашата колежка Зоя Станкова се беше подготвила като изненада присъстващите, явявайки се в народна носия от шопския край. Тя артистично прочете разказа, в който имаше много хумор, типично по Чудомирски. Всички присъстващи се посмяха на актуалната тематика на разказа. След нея доброто настроение продължи с Крум Крумов, ученик в  11 клас в ПГ „Константин Фотинов”. Той прочете втората част от „Не съм от тях” – „Наша Нонка”.

В Маратона взеха участие и главният библиотекар Албена Ихтиманска и Йонета Стефанова, които заедно с Ваня Вукова изчетоха разказа „Вечеринка”. Албена Ихтиманска обясни на учениците защо този Маратон се провежда точно през април, а именно защото на 2 април се честват две дати, свързани с големите имена на Шекспир и Андерсен. А тази година е юбилейна за маратона – 10-та по ред! „Тази година маратонът е открит с Йордан Йовков, а днес сме избрали Чудомир, защото неговите разкази са забавни и в тях се усеща много любов към българското. Тези разкази предизвикват смях в читателите, независимо дали ги четете за първи път или не. Четенето е за забавление и да вълнува, кога до сълзи, кога до смях”, обясни Албена Ихтиманска.

„Лъжлив Съби” беше избраният разказ на Чудомир, който двете осмокласнички от СОУ „Отец Паисий” Рая Чаушева и Деси Лазарова прочетоха пред по-малките ученици от пети клас.

До края на месец април Маратонът на четенето продължава, както и запознаването с интересни познати и не толкова книги и автори.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close