Самоков

Малчугани от ДГ “Звънче” и филиал “8 март” пресъздават обичаи по проект „Преди училище”

Анна Манова

Проект „Преди училище” се осъществява по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” с приоритетна ос „Образователна среда и активно социално включване” и е в подкрепа на предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение. Дейностите по проекта се организират от СНЦ „Реформа и развитие”, с председател Румяна Цолова и се осъществяват в партньорство с Община Самоков, ДГ „Пролет” и ДГ „Звънче”. Целевата група са 110 деца и 40 родители.

В началото на седмицата /30.01- 02.02/ ДГ „Звънче” и филиал „8 март” бяха подготвили програма, включваща пресъздаване на коледните и новогодишните празници, в това число и на ромската нова година. Основната цел на проекта е да се подкрепят децата, произлизащи от етническите малцинства, да се помогне в тяхното израстване като успешни граждани. За целта се отделя и специално време за обучение по български език. Самите дейности са насочени към съхранение на културната идентичност на децата от ромски произход. Като в това число се включва и работа с родителите на тези деца.

Малчуганите с много желание и старание се бяха подготвили с програмата, която изнесоха пред най-важната публика – техните родители. Специални гости бяха г-жа Методиева, бивш директор на ДГ „Пролет” и координатор по проекта и мл. експерт Петя Ахчийска. Децата разказаха за Банго Васил и как се отбелязват коледните празници, пяха песни. За финал показаха колко добри актьорски заложби имат като изиграха една осъвременена версия на приказката на Ран Босилек „Дядо вади ряпа”. В нея дядото, стараещ се да извади ряпата, вика за помощ своите близки. Оказва се обаче, че всички са много заети – кой е на маникюр, кой тренира футбол и така дядото се отказва и решава да остави тази работа с ряпата и вместо това да отиде в близкото кафене, за да провери как вървят европейските въпроси.

„Пресъздадохме коледните и новогодишните празници, като разказахме и за ромската нова година и за образа на Банго Васил. Основната идея е да се осъзнае колко много сходства има при празнуването на тези празници при българи и роми. Имаме почти едни и същи традиции. Искаме да научим децата на толерантност и сътрудничество. Такива пиеси се изиграха от децата на ДГ „Звънче” и на филиал „8 март”. По този проект работи и ДГ „Пролет”, каза пред „Самоков 365” директорът М. Лухова.

„Най-приоритетно за нас е работата с родителите на тези деца, това е най-важно за интеграционния процес като цяло”, допълни г-жа Методиева.

Предстоят още събития по различните дейности.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close