Общество

Малки творци с големи таланти подредиха платна в Сарафската къща

Анна Манова

13940180_10207417309172007_906336911_oМили гости,

добре сте ни дошли

във Сарафската къща – на възрожденските творци!

 

Най, художници сме малки, но омайни

с вдъхновения безкрайни.

Млади сме безспорно,

но работим неуморно.

 

Вижте нашата палитра пъстра

с много цвят и вдъхновение.

С четка и бои –

в картините ни светлина струи!

 

За обичта, търпението

и грижите към нас

благодарим Ви, мили хора, искрено

във този час!

/ стих, посветен на изложбата – М. Лобутова/

 

Сарафската къща в Самоков се преобрази в своеобразна и пъстра галерия този вторник /09.08.16г/, събрала творчеството на малките самоковски художници. Платната на талантливите деца изпълниха помещенията на възрожденската къща с много цвят, идеи и талант.

Изложбата е част от поредица инциативи, организирани от Национален фонд „13 века България” по повод отбелязването на 35-годишнината от създаването на Фонда и се организира по случай празника на Самоков – 21 август.  Изложбата, която е под наименованието „Малък художник”, успява да обедини творбите на 35 млади таланти на Самоков на възраст от 6 до 14 години, възпитаници на три школи по изобразително изкуство в града – „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост – 2003” с ръководител Иван Шуманов, детска школа по изобразително изкуство „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева и най-малките любители на четката, под ръководството на Бойко Павлов.

14002591_10207417305891925_1973939763_oКато всяка школа залага на различни подходи. Маргарита Кьосева започва активна работа с деца през 1994 година. А школата по изобразително изкуство „Зографче” е сформирана под тази форма преди 7 години. „Много подвизи са извършени и много труд сме положили в тази посока до днес. Лятната школа на „Зографче” обединява деца от различни градове, понякога и от чужбина. Съставът непрекъснато се обновавя, но и развива едно ядро от деца, които израстват не само на възраст, но и творчески пред очите ми”, казва Кьосева. От 2008 година до днес „Зографче” се развива като детска школа, работилница, ателие. А децата се радват на множество награди.

Иван Шуманов е ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов”. Неговият труд и творчески подход помагат на децата да се реализират професионално и голяма част от тях са приети в художествени гимназии и училища по изкуства. „Обучавам ги на високо ниво не само в художествените умения, но и в уменията за работа в екип, взаимопомощ и други качества, полезни за тяхното развитие”, споделя Шуманов.

Школата по изобразително изкуство на Бойко Павлов носи неговото име и е сформирана през 2010 година. „Обучавам деца от 8 до 17- годишна възраст. Най-голямата награда за младите художници е те да се научат да рисуват и да навлязат в реалния живот с увереност в делата си. Уча ги да рисуваме на всякакъв вид материал, като рисуването върху камък е нашата визитка. Уча ги на живопис и най-вече да бъдат добри хора и в мислите, и в делата си”, обобщи дейността на школата си Павлов.

Уредникът на Сарафската къща М. Лобутова приветства всички присъстващи на изложбата и изрази своета радост от това, че на едно място са се събрали толкова талантливи млади художници. След това даде думата на зам.- кмета Сия Шехтанова, която от името на общинско ръководство поздрави децата и техните ръководители, като им пожела множество творчески успехи и нови съвместни начинания. Преди да бъде направено официалното откриване на изложбата „Малък художник” и гостите да могат да се насладят на платната, Марияна Лобутова покани тримата ръководители на школите – Маргарита Кьосева, Иван Шуманов и Бойко Павлов да кажат по няколко думи. Те споделиха за извървения творчески път, за богатството да работиш с талантливи деца и изразиха своята гордост от успехите им. Обединяващото в тази изложба на тези 35 млади творци е комбинацията от добро ръководство, различен поглед над нещата и безспорен талант с четката.

На изложбата могат да бъдат видени  икони, графики, портрети, пейзажи и не на последно място част от символите на града. Тя ще остане отворена за посетители до 19 август.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close