Злободневно

Малки сладки далавери

iskyrБойчо Стамболийски

Ежедневно от редица години наблюдаваме как едни пътни превозни средства без каквито и да било регистрационни белези, натоварени с всевъзможни боклуци и животински екскременти, извършват курсове до площадката непосредствено след завод „Мусала”. От управляващите тези цигански каруци необезпокоявани от никой, срещу скромна такса от десетина лева, се поема ангажимент пред доверчивите граждани на Самоков  да се  извозят генерираните от съответното домакинство отпадъци до сметището. И понеже последното е далечко, а и не е на път когато безмоторните и многофункционални /заради приложението им и на горски терени/ возила се прибират за домуване в седми квартал, скъпоценният им товар се изсипва на избраната от гилдията на тези превозвачи площадка.

Когато най-много в рамките на една седмица се натрупа планина от боклуци, майчицата – покровителка община Самоков ангажира за своя /респективно наша, на гражданите/ сметка машини за товарене и камиони със скъпи машиносмени, за да бъде довършена услугата по сметоизвозване, започната от гореописаните „алтернативни” БКС оператори.

Уникална е тази схема за сметосъбиране и облагодетелстване, включваща площадка по пътя за Драгушиново и не случайно този елемент от сивата икономика в града ни се радва на дълголетие. Твърде полезна е тя за доста субекти. Първичният превозвач инкасира добри доходи, наетата от Общината фирма – още по-добри, наемащите я се радват на благодарности под различна форма от фирмата-изпълнител. Какво от това, че се източва бюджетът на общината.

Несанкционираната шетня на транспортните средства на първичния в случая боклук-оператор по цялата улична мрежа на града, включително и в централна градска част, е доказателство за покровителство и мълчаливо насърчаване на явни закононарушения още от ниво законодател, а после и от страна на общинска администрация и контролното по транспорта ведомство МВР.

Защо ли на органите на НАП, компетентните такива на МВР и Държавна финансова инспекция някак убягва тази странна, протежирана от общината и въртяща се от години схема?

Никак не е трудно да се направи една малка евтина система за видеонаблюдение и за кратко време, със синхронизирани ефективни действия на служители на Общината и РПУ Самоков, нарушителите да бъдат принудени да забравят за вредния си и загрозяващ пейзажа бизнес, а спасените средства от бюджета да се ползват за по-полезни неща.

В събота, на 10-ти този месец, в коритото на Искъра, южно от пречиствателната станция, пак в почивен ден както в дните преди националния празник Трети март, по досаден вече навик на прочутия в общината похитител на реката, цял ден с багер и камиони се извличаха без разрешително по законоустановения ред инертни материали, за които както винаги в такива случаи, нищо не се заплаща…Други 30-тонни камиони докарваха отпадъци и материали от изкопни работи незнайно откъде и засипваха кратери от добив на баластра зад БКС и автосервиза от другата страна на околовръстния път.

На десния бряг на реката в същата зона на указаното /противозаконно/ преди години като депо за строителни отпадъци, продължава разтоварването на битови и отпадъци от изкопни и строителни работи, а после те се разстилат, напластяват или сриват в речното легло за сметка Общината. Това се случва въпреки уверенията от страна на общинското ръководство в началото на лятото, че няма да се допуска ползването на този терен за депониране на каквито и да било отпадъци и той ще се охранява. Нарушителите там се чувстват като у дома си – нито плащат някакви такси, нито ги глобяват.

Повече от наложително е общинската администрация чрез ресора си „Връзки с обществеността” най-после да излезе от режим на анонимност по засегнатите по-горе проблеми и чрез печатните и електронни средства за осведомяване в общината да информира гражданите колко народна пара в български лева е изразходвала в последните 5-6 години за почистването на междинния сметоколектор при „Мусала” АД, за напластяването и заравняването на незаконното депо за строителни отпадъци и за рецидивите на незаконен добив на инертни материали от коритото на р. Искър.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close