Култура

Малки момичета с приказни светове

lora i larisaЗоя Станкова

Както в предните броеве на вестника, така и в този продължаваме да представяме талантливи деца, с които се запознаваме в Детския отдел на библиотеката.

Нямам за цел да пиша за самите деца, това, което те пишат и правят, според мен, казва много повече, от колкото мога да напиша аз.

Запознах се със сестрите Лора и Лариса в библиотеката. Деца и както всички – усмихнати, възпитани, добри. Но в един момент, когато седнаха да четат на приятелчетата си разбрах, че са написали сами приказки.  Разгледах и прилежно подредените книжки, които децата наред с всичко друго са и илюстрирали сами. Това е нещо, което няма как да не събуди любопитство и да не те впечатли по някакъв начин.

В този брой ще споделим с вас, читателите, приказките на Лора и Лариса.

 

 

В градината на феите

Лора и Лариса Крачанови

Имаше едно време две феички. По-голямата се казваше Лора, а по-малката се казваше Лариса. Те тръгнаха да се разхождат из тяхната градина и видяха, че всички техни цветя бяха порастнали. Те толкова се зарадваха, че започнаха да целуват всички цветя.

Взеха лейките и поляха с вода цветята, за да станат още по-големи.

И цветята растяха толкова бързо, че когато майката на феите, феята Ангелина, потърси своите деца тя не можеше да ги открие сред многото цветя, затова майката помолила калинките да й помогнат при търсенето на децата й.

Калинките успяха да намерят двете феички и ги заведоха до тяхната къща.

Там всички пиха по един топъл шоколад и гледаха своите цветя.

Следващата приказка на двете малки чаровници, важно е да отбележим, че е посветена на детска библиотека гр. Самоков.

Вълшебното морско дъно

от ЛоЛа

Глава първа

В един прекрасен ден русалките Ема и Ева се разхождаха на морското дъно. Изведнъж Ема видя един кристал на дъното.

След минутка извика едно тъничко гласче:

–         Може ли някой да ми помогне? Кристалът ми падна във водата и не мога да го извадя.

След миг се чу още един глас, който каза:

–         Не мога да ти помогна, аз не мога да плувам.

Ева прошепна:

–         Чуваш ли вълшебните гласове на елфите? Искаш ли да им върнем кристала?

Ема погледна сестра си учудено:

–         Ние да изплуваме на брега, където всички могат да ни видят… Не, никога!

Ева взе кристала и го даде на майка си. Тя го погледна и рече:

–         От къде имате това чудо?

Тогава русалките разказаха как са намерили кристала на дъното на морето, а майка им отговори замислено, че е най-добре да дадат кристала на принцесата Ангелина.

Трите веднага се запътиха към принцесата. Тя живееше в кралството на лебедите, което също се намираше на морското дъно. На портите на кралството, ги посрещна красивият млад лебед Владимир. Той ги попита какво ги води в кралството на принцеса Ангелина. Ева и Ема извадиха кристала, Владимир ахна и веднага отвори портите на кралството.

Принцеса Ангелина седеше величествено на трона си, който беше украсен с множество кристали и корони, които блестяха вълшебно.

–         О, вие  най-добри русалки, намерихте кристала на приятелството между русалките и елфите – каза Ангелина възторжено и разказа историята на кристала и враждата между русалките и елфите.
Глава втора

     Преди 30 години имало спор между кралството на русалките и кралството на елфите за това кой да притежава кристала, защото той давал на неговия притежател вечен живот и го пазел от злата вещица Керема. Докато те се карали, подлият крал на елфите – Мерлин, скрил кристала в едно ковчеже. Ковчежето поставил в една тъмна пещера. Там той стоял докато дъщерята на Мерлин – Гуиневир, станала на 15 години и разглезена, каквато била, поискала да види кристала. Запленена от кристала, Гуиневир се промъкнала една вечер без разрешението на баща си в пещерат, за да се радва на кристала. Седнала край морето, но докато си кичела косата с него дошъл Мерлин и рекъл:

–         Какво правиш тук, дъще, в този късен час?

Принцеса Гуиневир заекнала:

–         Както виждаш, просто си седя под тази палма и си тананикам. Тра-ла-ла. Тра-ла-ла.

Баща й я погледнал ядосано и невярващо и красавицата толкова се уплашила, че изпуснала кристала.

Така Ангелина разказала историята за кристала, после събрала народа на русалките и този на елфите и им рекла:

–         Хайде да построим кула между морето и брега, между двете кралства и да поставим кристала точно в средата. После аз и Мерлин ще направим магия, така че никой, никога да не може да го махне от там. Така и двете кралства ще бъдат вечни и ще заживеят в дружба.

Речено, сторено! От този ден нататък русалките и елфите станали приятели, а кристалът бил на сигурно място.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close