Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Малките танцьори от ФТА „Рила” – лауреати от национален конкурс в Шумен

Анна Манова

Малките и талантливи танцьори от ДТС „Рила” и ДЮТА „Рила”, с ръководител Кирил Амбарков, участваха в III Национален конкурс  „Децата на България пеят, танцуват и рисуват”. Те смаяха журито и сломиха конкуренцията като взеха две първи места в своята категория. Отделно отличие беше връчено и на ръководителя на фолклорните групи, който освен с двете самоковски формации се представи и с ДТС „Ресиловче” към НЧ „Нов живот 1928”, село Ресилово. И този състав показа умения и също си тръгна с първо място.

Националният конкурс, в които се дава възможност да се изявяват деца в няколко сфери, се проведе на 10-11.03.18г. в гр. Шумен. Негови организатори са Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни”, а съорганизатори са РБ „Стилиян Чилингиров”, НЧ „Добри Войников”, Младежки дом и Музеен комплекс „Панчо Владигеров”. В надпреварата участие взеха над 750 деца от цялата страна, включително и хореографски паралелки. Кандидатите бяха оценявани от компетентно жури. Целта на конкурса е да открива и насърчава талантливите деца и младежи от цялата страна, като предостави сцена за изява на талантите им в област на изкуството, да утвърди в младите вкус и не на последно място да стимулира творческото общуване между тях. Конкурсът е разделен в три направления – „Класическа музика”, „Народна музика” и „Поп музика и вокални групи”. Самоковските състави ДТС „Рила” и ДЮТА „Рила” записаха първото си участие в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват и рисуват”, което се увенча с успех.

„Благодарни сме на организаторите за поканата и за цялостната организация и провеждането на конкурса, както и на многоуважаемото жури, чийто председател е доц. Георги Хинов – дългогодишен хореограф на Николина Чакърдъкова. Горд съм с постиженията на нашите деца”, каза пред екипа на „Самоков 365” развълнуваният хореограф Амбарков.

Освен възможността да участват в конкурса и да грабнат първите места, малчуганите от трите танцови състава са посетили няколко исторически забележителности – Мадарския конник и мемориалния комплекс „Създатели на българската държава”, посветен на 1300 години от създаването на България. По този начин те са съчетали полезното с приятното – научили са по нещо ново и са първенци от конкурса.  Самите деца, техните родители и ръководителят им са радетели за запазването на българските традиции и предаването им от поколение на поколение. В тази връзка в края на 2017 година ФТА „Рила – Самоков” изнесоха първия си благотворителен концерт в салона на читалище –паметник „Отец Паисий – 1859” и успяха да съберат около 1200 лв. Сумата ще бъде инвестирана в закупуването на автентични носии, ушити специално за детските състави на ФТА „Рила – Самоков”. От СНЦ „Богатството на Рила”, с председател Елена Морунова продължават събирането на средства. Всеки, който желае да помогне на талантливите самоковски деца може да го направи като се свърже с хореографа Кирил Амбарков, с председателя на сдружението Елена Морунова или на банковата сметка:

BG 91BUIN95611100544090 в „Алианц Банк България АД”.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close