ОбществоРегионални

Максима е новата игуменка на Девическия манастир в Самоков

Самоков 365

Сестра Максима е новата игуменка на Девическия манастир в Самоков, която наследява на поста майка Пелагия.  Назначена е за административен ръководител на храма със заповед на Негово светейшество патриарх Неофит от 1-ви март 2020 г. Като млад човек с добро отношение и излъчване я определят хората. Тя е една от дългогодишно пребиваващите послушници в Метоха – предпочитано от малки и големи място за молитва.

Архиерейският наместник отец Михаил Колев коментира, че на Максима се възлагат надежди да бъде възстановена комуникацията между манастирското ръководство и Софийската Света Митрополия с нейното представителство в Самоков. Ще се очаква стриктно изпълнение на заповедите и разпоредбите. Една от най-важните задачи е преодоляването на изолацията от страна на храма и увеличаване на сестринството, гарантиращо развитието на обителта.

Самоковският девически манастир е основан през 1772 г. по инициатива на баба Фота. В края на 19 век монахините в него достигат до сто. Днес той е част от 100-те национални туристически обекта на БТС, но за съжаление всички постройки са в много лошо състояние и имат крещяща нужда от обновяване. Това също е сред приоритетите, върху които които ще бъдат фокусирани усилията в бъдеще.

 

Related Articles

One Comment

  1. Моля, да извършител журналистическо разследване , защото е напълно неоснователното снемането от длъжност на майка Пелагия, Тя възстанови манастира и духовността в него. Непозволи и недопусна обителта да бъде крадена, грабена и разсипвана от неблагочестиви свещенослужители от града и някои архиереи. Въдвори духовен ред в сестринството и изрядно богослужение. Изплати всички задължения и започна да плаща редовно паричните вноски към митрополията. Лично преди и след поемане на игуменството претърпя истински гонения и мъчения (отравяне и побоища), но със силата на своята вяра и любов не осъди никого от злосторниците (а те не бяха хора от света… а местни “духовници”…). Вложи знанията, вярата и любовта си за пълното възстановяване на манастира. Организира инвестиции за милиони лева. Подготви обителта за много проекти, както и оставя към момента над 170 000 лева в касата на манастира. Заради всичко това вместо да бъде на почит и наградена е „уволнена“! Патриарх Неофит, който през 2015 година лично подкрепи майка Пелагия и я назначи за игуменка на манастира, за да го възстанови, сега издава заповед за нейното снемане от длъжност и за назначаване на една душевно неадекватна сестра за игуменка – защо? За мен и много вярващи хора, които през годините подкрепяме майка Пелагия във всичките й неволи и страдания, и дарявахме и работехме безрезервно за манастира това е ясно! Искат да окрадат и разрушат окончателно духовния живот на тази национална духовна светиня! Моля, поне да обърнете внимания на писмото на игумения Пелагия до Синода и Софийска митрополия, както и на приложените от нея документи, които прилагам към това писмо с нейно разрешение. Готов съм да застана лично пред всеки журналист и да споделя всичко това, както и много още неща, които в скромността си игумения Пелагия няма да се реши да ви каже… Моля, нека този сериозен духовен и национален въпрос не остава в тъмнината на интригите и зловредството, които изпълват Църквата и държавата ни в последните 15 години! Нека поне вярващите от Самоков и цяла България, които почитат манастира и духовното дело на игумения Пелагия да разберат чрез вашата медия истината!
    Ще приложа това писмо и документи на вашия мейл, моля, вижте ги!
    Ивайло Франц, духовен син на майка Пелагия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close