ОбществоРегионалниСамоков

Майсторът на шевиците Ани Йовева на първо място от над 350 предложения в Международен конкурс

„Самоков 365“

Самоковската майсторка на българска шевица Ани Йовева бе отличена с първо място от над 350 предложения в Международния конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“. Той се проведе в Добрич и е първият по рода си конкурс за автентичен или възпроизведен оригинал на везбен мотив, вшит в части от народните ни облекла.

В рамките на конкурса са получени над 350 мотива от различни краища на България, от традиционните български общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа, от българи емигранти в САЩ, Испания и Италия. Участваха десетки читалища и неправителствени организации от страната и на българи в чужбина.

Целта на инициативата да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви чрез вашата упоритост и старание беше изпълнена.

Мотивите са датирани от края на 18-ти до 40-те години на 20-ти век. Това спомага за постигане на втората цел на организаторите от НЧ „Български искрици 2016“, гр. Добрич – създаване на възможно най-пълен каталог на съхранените до днес везбени мотиви от различни краища на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница.

Изключително важна предпоставка за успешното провеждане на конкурса бе сформирането на компетентно и специализирано жури. В лицето на д-р Аксиния Бутева – Министерство на културата, гл. ас. д-р Ива Станоева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, д-р Анита Комитска, директор на Исторически музей – Чипровци.

След дълги дебати решението на журито за първо, второ и трето място е формирано на база предварително обявените критерии за оценяване – брой на везбените мотиви и тяхното разнообразие като вид и предназначение; техника на изработка в случаите, когато участникът представя зашив с възпроизведени оригинали; обем и съдържание на информацията за произхода на всеки един мотив. На първо място бе класирана Ани Йовева, на второ НЧ „Пробуда – 1926“ с. Липен, общ. Монтана и на трета позиция – НЧ „Просвета – 1931“, с. Новаковци, общ. Габрово.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close