ОбществоРегионални

Майсторът Крум Велев пресъздаде древногръцкия Ахил в самоковски вариант

Анелия Балабанова

Благодарение на Крум Велев, Самоков се поява на кавнинг-картата. За него сме ви разказвали доста пъти, но този човек винаги намира с какво да ни изненада. Дълго време майсторът се занимава с фина дърворезба и почти нищо не му се опира. С длето и сръчните си ръце той прави какво ли още не. Така, докато един ден решава, че скулптурите могат да се създават и с моторни триони. „Виждал съм на клипове американци и канадци какво правят и реших, че не е проблем да го направя и аз. Представете си само дървена мечка гризли или кон в реален размер. Подобни творения са ежедневие за Крум Велев. Произведенията са уникални, доста обемисти и мащабни в сравнение с фината дърворезба. Те определено хващат окото на човека и предизвикват възхищение. От всяко дърво фигура става, стига да знаеш как да му вдъхнеш живот. Който може, си го може.

За разлика от много сфери, в които използват само висококачествените видове дървесина, при изработването на дървени скулптури  и карвинга приложение намира всяко едно дърво. Колкото по-криво, толкова по-добре. Тогава се раждат най-причудливите форми и оригинални хрумвания. Водещият принцип е, че дървото само ти казва какво да сътвориш. Във всяка една изработка се влага нещо собствено, което я прави оригинална. И да се старае човек да направи две еднакви неща не може, защото материалът сам по себе си задава главните насоки на работа. Така стремежът към красивото придобива нови измерения, а дърветата получават втори шанс за живот и възможност да даряват още много радост.

В запазена марка за Крум Велев се превръща героят от Междузвездни войни Дарт Вейдър, който предизвиква усмивки на малки и големи, минат ли покрай неговия двор. Едно от последните попълнения към арсенала от карвинг фигури е Ахил. Героят на Омир в самоковски вариант вече радва неговите софийски притежатели. „Фигурата не трябваше да е Ахил, а рицар. В последствие първоначалната идея се промени  и стана така, че трябваше да се направи Ахил. Това беше мое предложение, което дойде след известна дилема” – разказва карвинг-майсторът. Образът е взаимстван от филма „Троя”. Крум Велев разказва, че изработката се оказва доста сложна, защото фигурата не е цялостна, а ръцете и щита са апликирани и залепени допълнително. „Скулптурата трябваше да бъде ориентирана в строго определена посока, защото аз знаех къде ще стои” – споделя още той като обяснява, че изработката на древногръцкия герой му отнема около месец. Доста трудни се оказват финалните довършителни дейности. Не по-малко впечатляващ е и един от най-новите проекти на самоковския майстор – закачалка от ски. „Това не е моя идея. Подобна закачалка съм я виждал преди много години на Боровец” – разкрива още талантливият изобретател. Той самият вече не се разделя с нещата си, защото постоянно майстори нещо. Човек трудно би се разделил с нещо, което е създал с много с много любов и старание. Сякаш имаш чувството, че някой изтръгва частица от сърцето ти. И при Крум е било така в началото. С времето неприятното чувство отшумява и отстъпва място на радостта от това, че ще направи щастлив някой друг. Именно затова не спира и продължава да крои планове.

Тече усилена подготовка за фестивалите – в  Боровец, Велинград, София и на други места, в които той с радост ще се включи. „Подготвям се за тях”, разкрива Крум Велев и добавя, че целта не е участниците да се надскачат с това кой какво може, а да се привлече вниманието на другите хора. „Отделно от това човек се усъвършенства с всяка нова изработка, защото винаги може по-добре”, категоричен е героят на настоящия материал . Радващо е, че има хора, които попиват от изкуството да ваят с резачки  различни фигури от дърво. Като цяло обаче са малко творците в страната, които се занимават с това – около 15-20 човека. Сред тях е и още едно момче от Самоков – Димитър Димитров. Ветеранът Велев заявява, че повечето от тях са изключително даровити и по-способни от техните колеги в САЩ и Канада – страните, в които се заражда този спорт.  Самият той не спира да мечтае и развихря въображението си, вярвайки, че е открил призванието си. Заниманието, което го прави истински щастлив и удовлетворен.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close