Регионални

Майсторката Ани Йовева – участник в Първия конгрес по туризъм в България

 

ani-yovevaСамоковската майсторка на ръчните занаяти Ани Йовева ще вземе участие на Първия конгрес по туризъм в България. Нейните изящни неща ще бъдат част от изложба, която ще бъде подредена на 29-30 ноември 2016г. в Тех Парк, град София. Конгресът се провежда съвместно със Световната организация по туризма към ООН и ще приключи в четвъртък – 1 декември.

Участие в събитието ще вземат над 100 чуждестранни делегати, сред които министри и зам.-министри по туризма и културата, както и представители на различни международни институции, организации и медии. Сред гостите на събитието са йорданската принцеса Дана Фирас, както и египтологът д-р Захи Хауас, ръководител на екипа, който е изследвал мумията на Тутанкамон. Събитието е илюстрирано с голяма изложба под надслов Thracian Lands Crafts (Занаяти от тракийските земи).

Част от експонатите в изложбата, считани за образци на българското майсторство, са шевиците на Ани Йовева, намерили своето подобаващо място, наред с уникалните творения на древните тракийски майстори.
„Няма да скрия, че като организатор на тази специална изложба и създател на “Занаяти от тракийските земи” (Thracian Lands Crafts) съм разочарован, че българските шевици, уникални дърворезби и керамики не бяха приети като част от световното наследство и богатство. Все пак на гостите на това голямо международно събитие ще можем да покажем една уникална колекция от най-добрите български майстори!”, подчертава Петър Копралев , вицепрезидент на Българската търговска камара в Сан Франциско.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close