ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Майки подадоха сигнал срещу детската храна, предоставяна от фирма „Дусман”

Анна Манова

В края на месец януари няколко майки подадоха сигнал до кмета Владимир Георгиев във връзка с лошото качество на предлаганата храна в детска градина. Сигналът е срещу фирма „Дусман”, която изпълнява услугата на територията на Община Самоков.

Сигналът е подаден от майки, които изпращат децата си в ДГ „Зорница”. В него се акцентира върху това, че от известен период от време децата имат оплаквания от силни болки в корема. А в храната, която им се предлага, са намирани твърди частици, неприятна е на външен вид, продуктите са с размери, които по думите им са негодни за консумация, размерът на порциите е еднакъв независимо дали детето е 2-годишно или 6- годишно. По този начин храната за част от малчуганите е много, а за други недостига.

„Голяма част от децата категорично отказват да се хранят в детските градини. Първоначално отказвахме да реагираме, не намирахме реално основание, нямаме доказателства, а и те са деца. Но проблемът се задълбочава, от детската градина се пренася и вкъщи. Ние сме принудени да ги храним сутрин, за да знаем че са закусили. Това е практика от години”, пише още в сигнала. Те не приемат рутинните отговори, получени от фирмата, че спазват стриктно всички изисквания от страна на Министерство на здравеопазването или че работят по определен рецептурник. Желанието на майките е да получават качествена храна за децата им, които сега растат и си формират вкус.

След подадения сигнал кметът Георгиев проведе среща с директорките на всички детски градини в Самоков. И вследствие на това нареди да бъдат извършени проверки. Потърсихме за коментар директорът на ДГ „Зорница” Евелина Големинова по темата.

„Наистина всеки един родител ако забележи някаква нередност е длъжен да сигнализира институциите. Запознаха ме с този сигнал. Пред родителите обясних, че количеството на храната е едно и също както при най-малките в яслената група, така и в подготвителната. Имаме нормативи, които спазваме. Такива оплаквания не са стигали до мен, разбрах след това от майките за сигнала, адресиран до кмета. Това е по тяхна лична преценка. Г-н Георгиев реагира наистина много бързо и разпореди проверки. Само в нашата детска градина и във филиала ни в село Радуил децата са общо 187. И ако е имало по-дълбок проблем нямаше да допусна такова нещо и сигналът щеше да тръгне първо от мен, а не от родителите. Не съм против проверките. Ние сме общински детски градини и сме свързани. Родителите са в правото си. Но нека не забравяме, че работим заедно за каузата за възпитание и отглеждане на децата”, подчерта Големинова. Тя отрече децата да си тръгват гладни от детската градина. На тях им се предлага разнообразие от различни видове храна и няколко хранения на ден. Малчуганите често отказват да хапват неща, които не са им приготвяни вкъщи и са непознати за тях, отказват и по-здравословните неща като ашуре и ядки. В началото на месец февруари от РЗИ са проверили как стоят нещата в детската градина, нарушения не са констатирани.

Потърсихме за коментар и директорите на другите детски градини в града по отношение на предлаганата от фирма „Дусман” храна. Те подчертаха, че сериозни проблеми не са имали. Ако е имало някаква нередност, то тя не е системна и своевременно е отстранявана. Ако някоя храна не е била в добър вид или годна за консумация по преценка на директора и персонала тя е заменяна. Директорите изтъкнаха като плюс да има една такава кухня – майка, която е субсидирана от страна на общината, защото детските градини разполагат делегиран бюджет. Един храноден на дете в градината възлиза на около 3.80 лв., в което са включени няколко хранения. Родителите заплащат регулярна такса от 15 лв. на месец и по 1 лв. на ден. Средно 35 лв. са на месец на дете в детска градина. Отделен остава и фактът, че има злояди деца, които отказват да се хранят заедно с останалите си връстници. Всичко зависи от това как родителите са научили децата си.

Фирма „Дусман” е немска верига, която през 2006 година печели поръчка за общественото хранене в Самоков, в което се включват изхранването в детски градини, домашен социален патронаж, СУ „Никола Велчев” и Домовете за стари хора. През 2012 година излезе нов нормативна наредба на Министерство на здравеопазването за здравословното хранене на децата и учениците.  Тогава единствен кандидат за обслужващо звено на общественото хранене в общинския сектор беше фирма „Дусман”. И тогава с нова процедура договорът и беше подновен. Кухнята –майка  в Самоков се помещава в столовата на Спортното училище в града. Потърсихме отговор на подадения сигнал и от Любима Симчева, която е управител на „Дусман” – Самоков. Тя отказа и ни насочи към Васил Попов – изпълнителния директор на „Дусман” за България. Той също не откликна за запитванията ни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close