БългарияРегионалниСедмицата

Майките в отпуск вече могат да се върнат на работа след 135-ия ден

Илиян Чалгънов

От днес, 1 юни 2017 г. влизат в сила изменения и допълнения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване.

Гост в студиото на “Още от деня” беше социалният министър Бисер Петков, който обясни в какво се изразяват тези промени, излъчи БНТ.

Бисер Петковминистър на труда и социалната политика: От днес майките, които получават обезщетение и са в отпуск за бременност и раждане биха могли да се върнат на 135-ия ден от раждането, т.е. на 6-ия месец и ако вземем предвид 45-те дни преди раждане, от които започва обезщетението. Без да загубят обезщетението те биха могли да се върнат на работа и да продължават да получават 50% – половината от отпуснатото им обезщетение за бременност и раждане от ДОО. Това дава възможност на майките да не откъсват продължително от професионалната среда, да не се деквалифицират и в същото време, ако имат решение някой друг да поеме грижите за детето и имат финансовата възможност да покрият тези разходи, запазвайки половината от обезщетението, което им се отпуска.

Наред с тази промяна влизат и промени в разширяване на възможностите и кръга от лица, които могат да ползват отпуските по Кодекса на труда и съответно обезщетенията по Кодекса “Социално осигуряване“. По конкретно, и бащите-осиновители на деца до 5 години могат да ползват т. нар. отпуск за бащинство в размер на 15 дни. Разширява се и кръга на роднините, които биха могли след 6-ия месец да поемат и да получават обезщетението за децата, уточни социалният министър.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close