ОбществоРегионалниСамоков

Маестро Борис Стрински празнува днес 92 години

„Самоков 365“

Маестро Борис Стрински днес празнува своя рожден ден. Той навършва 92 години и само преди броени дни донесе поредното отличие за Самоков от международен фестивал в Перник. Целият му живот е подчинен на музиката и с много любов и всеотдайност работи в тази насока.

През 1968 г. Стрински сформира Хор на ветераните туристи, заедно с Димитър Тончев. Първоначално били 28 музиканти, след няколко години стават 64. Стрински бил корепетитор на хора, след смъртта на Димитър става диригент. Хорът има турнета в много страни от Европа и на Балканите, пял е във всички големи и малки градове на България, в хижи и заслони, песните му са се носели над планинските върхове и са стигали до сърцата на публиката в големи и камерни зали.

Хорът е открил 11 хижи и заслони, включително хижа „Скакавица“ – Дупнишко, през 1972г. Под диригентството му Хорът на ветерените туристи има над 1000 концертни изяви и участия.

Борис Стрински композира още като ученик, пише стихове. Има над 170 композиции, много обработени песни, над 40 чисто самоковски народни песни, написал е седем песни за Самоков. Получи почетния знак на града през 2004 година.

Съставите на Стрински са носители на много награди и винаги се радват на аплодисменти и любовта на публиката. Стрински е печелил отличия в България, Германия, Чехословакия и други. Има над 80 дипломи и грамоти. Той е единственият носител на четири медала „Алеко Константинов“.

Създател е и на Детски хор „Рилчета“ към НУ „Станислав Доспевски“, пели са във всички градове на България. Има издадени шест сборника с песни, в момента подготвя седми.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close