ОбществоРегионалниСамоков

Мадлен Алгафари и Тервел Пулев се включиха онлайн в „Маратон на четенето” – Самоков

Редица самоковци взимат участие също

Анна Манова

Психологът и писател Мадлен Алгафари, както и големият български спортист Тервел Пулев се включиха онлайн в „Маратон на четенето” – Самоков. Алгафари прочете  поучителен откъс от своята книга „Приказки за пораснали деца”. От своя страна Тервел Пулев показа, че освен да се грижи за отличната си спортна форма, обича да поддържа в кондиция ума и въображението си четейки различни книги. В “Маратона” се включват и редица самоковци от различни сфери на обществения живот.

Ежегодната национална инициатива приобщава към себе си всички, които имат афинитет към литературата и обичат да четат, като се организира и провежда в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” в периода 2 – 23 април. Традиционно проявата е посветена на Международния ден на детската книга /2 април/ и Международния ден на книгата и авторското право /23 април/. Във връзка с извънредното положение, обявено в страната, тазгодишното 15 – то издание на „Маратон на четенето” се провежда онлайн в дигитална среда. Всеки може да се включи като направи запис с откъс от любима книга, цитат на любим автор или прочете част от детска книжка.

„Възникналата криза е една нова възможност да се покаже и докаже, че четенето е дейност, която най-добре може да осмисли свободното време вкъщи”, подчерта главният библиотекар Албена Ихтиманска.

Самата тя даде старт на 15-то издание на „Маратона” в Самоков като прочете онлайн част от книжката „Книжарница в гората” на Атанас Цанков. До този момент след нея участие взеха зам.-кметът Люба Кленова, Милена Ходжева – консултант по личностно развитие, учителите Лидия Найденова и Михаил Михаилов, читалищният деец Ралица Стоянова, певицата Габриела Даганова, спортистът Ралица Кашинова, хореографът Катрин Митева, писателката Яна Василева, студентите Миролюба Ташова, Йоана Механджийска и Николай Караиванов. Интерес предизвика и сред голям брой ученици в малките и по-горни класове. Голяма част от участниците в „Маратон на четенето” се спряха на популярни заглавия като „Пипи Дългото чорапче”, „Малкият принц”, „Пепеляшка”, „Грозното патенце”, „Патиланци”, „Спящата красавица”, „Пинокио”, „Тошко Африкански”, което за пореден път доказа, че тези книги са любими на малки и големи.Някои от участниците пък се спряха на стихове на Вапцаров и Дамян Дамянов.

Инициативата ще продължи до 23 април, а от екипа на Общинска библиотека подчертаха, че желаещи да четат не липсват, а те са подготвили още изненади.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close