Регионални

Магията на Рожен

Никол Николова

13816923_1025261074189449_1300019716_nПрез изминалите петък, събота и неделя (15,16 и 17 юли) на Роженските поляни беше организиран за втора поредна година национален събор на народното творчество, занаяти и животновъдство. Началото му е поставено през далечната 1898 година, а през 1993 г. съборът е обявен за национален. Проведен е за последно през 2006 г., след което Рожен запазва мълчание за 8 години. С големи амбиции, Община Смолян и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето”, възстановяват събитието през 2015 г.

Тазгодишният събор донесе още повече емоции, приятни преживявания и хубави спомени на хората, решили да посетят събитието. Атмосферата и енергията, с която Родопа планина приветстваше гостите, завладяваше човешкото сърце и душа. Огромен трибагреник обгърна Роженските поляни, чиито размери бяха 26 х 300 м., а площта му 7 800 кв.м.. Организаторите и тази година умело успяха да съчетаят пъстротата на фолклорни изпълнения, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни български ястия, изложение на месни и млечни храни, конни атракции, народни веселби и нестинари. През цялото време имаше организирани програми на четирите сцени. Това даваше право и възможност на гостите да изберат и видят многобройните и различни български фолклорни традиции.

През първата вечер на събора се състоя гала-спектакълът „Роженски звездоброй”. В него взеха участие Володия Стоянов, Нелина, Ваня Вълкова и Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам”.

Съботната вечер се оказа най-запомнящата се. Тя беше наречена „Родопска вечер” и през тази вечер излязоха на сцената Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група. А когато се появиха  космическият глас на България- великата Валя Балканска, и също толкова великите и прочути 100 кабагайди, публиката настръхна. Чувството да си в най-магичната планина Родопа и да чуеш родопските гайди те кара да се гордееш, че си българин. Вечерта приключи със звученето на химна на Родопите, а след това и българския химн, а хилядната публика в един глас пееше „Мила, Родино”. И в такъв момент човек осъзнава какво е България и колко велик народ сме.

В неделята беше и закриването на това велико българско събитие.

Целта на събора е да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор. Със своята 100-годишна история, Роженският събор е пазител на традиции и носи духа на българщината. Наследство, в което намираме идентичността си като нация

Няма по-хубаво нещо от това да виждаме, че България е жива, да виждаме как в очите на децата има тази искрица, която са имали прадедите ни-онези велики българи! И най-важното да виждаме, че се спазват  традиции и че се помни миналото, защото народ без минало е народ без бъдеще.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close