ОбществоРегионални

„Магията на Рила” ще зарадва и тази година любителите на българското

Самоков 365

Народният събор „Магията на Рила планина” е едно от най-големите събития в Боровец и региона през целия летен сезон. Тази година събитието ще се проведе на 6 и 7 юли и за пореден път ще събере в подножието на най-високата българска планина любители на българския бит и култура. По традиция празникът събира на едно място музиканти, танцьори и изпълнители на българска народна музика, майстори-занаятчии, билкари, художници, скулптори, гост изпълнители и любители на българските обичаи и традиции.

Началото ще поставят фермерски базар и занаятчийска изложба, които ще бъдат открити на 5-ти юли /петък/ от 14 часа. Вечерта щафетата поема Поли Паскова с концерт от 20.00 часа. Следващият ден /6-ти юли/ е същинската част от програмата. Конкурсната част започва в 10.00 часа и продължава до 17.00. Докато тя трае шеф Ангел Ангелов ще приготви празничен обяд с боб по самоковски в голям тиган. Паралелно с това ще се проведе и конкурсът „Магична питка”. Организаторите са помислили и за любителите на народни танци. За тях е откритият урок с Мирослав Димитров – хореограф на ансамбъл „Пирин”. Следва шоуто на тъпанджиите, което ще продължи да 18.00 часа. Поздрав за гостите на събора ще отправи ФТА „Самоков” с ръководител Борислав Искрев.

Вечерта програмата продължава с възстановка в изпълнение на клуба на историческо оръжие „Чакър войвода” и нестинарски танци. По традиция ще има много много музика и кръшни хора около огъня. Предвидено е и традиционното надиграване между любителски състави, клубове и школи, които ще представят своето творчество, вдъхновено от автентичния фолклор. В неделя /7 юли/ е заключителната част от занаятчийската изложба и фермерския базар.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close