Общество

„Магията на Рила планина” – традиция и фолклор оживяха в сърцето на Рила планина

Bor1От 24 до 26 юни в Боровец, за четвърта поредна година, се проведе фолклорният фестивал “Магията на Рила планина”. Духът и традициите на автентичния български фолклор и стари български занаяти оживяха по време на един от най-големите фолклорни фестивали в страната. Гостите на курорта имаха възможността да се запознаят с тайните и да се потопят в магията на българската култура и традиции – народни танци, традиционни гозби, демонстрации на занаятчии от цялата страна.

Участие в конкурса взеха 20 непрофесионални формации. Надпреварата беше оспорвана като всички участници показаха изключителни умения и предадоха красотата на автентичния български танц и сценично разработените изпълнения по неповторим начин. Хореографиите бяха удивителни и впечатлиха всеки един от присъстващите. Самите гости не успяха да устоят на ритъма и се включиха във виещите се до сцената хора.

А ето и най-добрите сред добрите: Категория автентичен фолклор: 1. Група за народни танци „Бистрица“ , с ръководител Станислав Крумов 1. Клуб за народни танци „Веселяци“ гр. Плевен, с ръководители Цветан Димитров и Калинка Димитрова 2. Танцов клуб „Жарава“, с ръководител Фиданка Асенова 2. Танцова формация „Багри“, с ръководител Мирослав Иванов 3. Танцова група „Фолкпалитра“ при НЧ „Димитър Динев 1937“ гр.София, с ръководители Зоя Григорова и Ивайло Вълков 3. Фолклорен клуб „Баядери“, с ръководител Богомил Тодоров Категория сценично разработен танц: 1. Детско-юношески танцов ансамбъл „Кюстендилче“ гр. Кюстендил, с ръководител Рангел Маджарски 2. Фолклорна танцова формация „Има – нема“ , с ръководител Ружа Пенева 2. Фолклорен клуб „Баядери“, с ръководител Богомил Тодоров 3. Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“ гр. Кюстендил, с ръководител Симеон Васев 3. Танцова формация „Детелини“ гр. Павел баня, с ръководител Недка Кавръкова.

BorГрамоти за участие бяха връчени на всички състави във фолкорния фестивал, а допълнително дипломи получиха съставите за най-емоционално, артистично и атрактивно представяне, най-добра детска група, най-добре сценично разработен обичай, най-стилното и технично изпълнение и диплома за почетен гост на фестивала. Журито беше в състав: Мариян Василев – старши преподавател в Националното училище за танцово изкуство – гр.София, гл.асистент, д-р Благовеста Калчева, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив и Антоанета Асенова, хореограф и педагог. Настроението беше изключително празнично и весело, а Боровец оживя под звуците на народна музика и танци. Богатата концертна програма включи местни и гост- изпълнители като специално за събитието пристигнаха „Тъпани и гайди“ и „Етнотикс“, които зарадвaха със своето изпълнение участниците във фолклорния празник.

Ангел Ангелов се погрижи за това никой да не остане гладен и да има сили за танци като приготви специално за събитието самоковски мекици по стара българска рецепта в най-големия „Юнашки тиган”. Организаторите на събитието „Съюз на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец“, Община Самоков и „Борoспорт“ АД бяха подготвили празничната програма, която продължи през целия съботен ден и се радваше на засилен интерес от малки и големи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close