ОбществоРегионални

„Магията на Рила планина” оживява за шести път

Анелия Балабанова

На 30-ти юни и 1-ви юли 2018 г. среща в най-стария зимен курорт на Балканите ще си дадат българската народна музика, песните и танците, които ще представят най-доброто от най-доброто в съчетание с творби на майстори занаятчии, билкари, художници, скулптори и гостуващи изпълнители. Фестивалът продължава традицията на българското, а поредното негово издание се организира по инициатива на Съюза на хотелиерите и к.к. Боровец, Община Самоков, и „Бороспорт” АД със съдействието на фолклорен ансамбъл „Самоков” и КЛИО „Чакър войвода”.

Програмата стартира на 30-ти юни /събота/ с изложба на майстори занаятчии, художници, приложници и творци. След 10 часа се предвижда да бъде поставено началото на Конкурса за автентични хора и обреди, сценично разработени и балкански танци. По обяд предстои нещо много вкусно – дуел на майстори готвачи, които ще покажат пред публиката най-доброто, на което са способни. Малко преди 20 часа е „Хорото на мегдана” и началото на същинската празнична програма. Шестият народен събор „Магията на Рила планина” пленява под звучния съпровод на български гайди под звездното небе и неповторимата мистика на планинската природа.

Вълшебните гласове на Иван Дяков и дъщеря му ще стоплят още повече душите и сърцата на събралите се около огъня. След 22 часа същия ден идва ред и на нестинарските танци. Нещо доста нетрадиционно за района на Самоков, но изключително любопитно и интересно за наблюдаване. На следващия 1-ви юли е конкурсът за „Магична питка” съпътстван от интересна музикално-танцова програма и вкусен курбан за здраве и берекет. Предизвикателство за най-ранобудните е да се отдадат на Магията на Рила планина като изкачат някои от върховете, а защо не и самия Балкански първенец – връх Мусала. Преживяването обещава да е уникално и неповторимо.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close