Боровец

„Магията на Рила планина” – българското оживява в сърцето на „Рила“ планина от 30 юни до 2 юли

От 30 юни до 2 юли Боровец ще се потопи в магията на българските традициии фолклор чрез прекрасните български песни и танци, и изяществото и красотата на българските занаяти и това ще стане по време на един от най-големите народни събори в страната – „Магията на Рила планина“.

Съборът се организира за пета поредна година и негови организатори са Съюзът на хотелиерите и собствениците в к.к. Боровец“, Община Самоков, „Бороспорт“ АД и за първа година с изключителното съдействие на пътуващото читалище „Бащино огнище“. Гостите на курорта ще имат възможност да се запознаят с тайните и да се потопят в магията на българската култура и традиции – песни, автентични и сценично разработени народни танци, балкански танци, демонстрации на занаятчии от цялата страна. Конкурс за „Магична питка“, нестинарски танци и уроци по кабагайда са истински и български, и карат сърцето силно да тупти. Фестивалът ще започне на 30 юни (петък) с военния грохот на черешовото топче, символ на сила и силен дух, след което ще преминем към изложба на ръчно изработени произведения и демонстарации на майстори-занятчии, художници и приложници. Вечерта ще се потопим в ритъма на гайди и тъпани, и вълшебните песни на Светла Дукатева и оркестър „Орфикус“.

В събота, 1 юли започва конкурсът за народни танци. В него могат да се включат всички непрофесионални формации за български народни танци и балкански танци. Гостите ще могат да опитат вкусни пърленки с масълце и мерудия, приготвени по стара българска рецепта в „Юнашкия тиган“ на Ангел Ангелов и да се насладят на изкуството на кулинарията с магичните питки. През целия ден ще има игри и забавления за малки и големи с награди. Финалът на вечерта ще бъде специалния концерт Пепи Христозова и Светла Дукатева, и оркестър „Гергьовден“.

В неделя, 2 юли продължава с изложбата-базар, а гостите ще се насладят на красотата и изяществото на българската автентична носия по време на конкурса и под звуците на оркестър „Сите Българи заедно“. На обяд, по стар български обичай ще бъде приготвен курбан за здраве и благоденствие. Събитието е с адрес Стар център на Боровец, при фонтаните, входът е свободен.

За всички посетители и гости на курорта ще работи кабинковата въжена линия „Ястребец“. Всеки ще има възможност да се разходи и докосне до магическата природа на Рила и чистия планински въздух. Наред с разходките гостите могат да се възползват от множеството летни предложения, които екипът на „Бороспорт“ е подготвил, а за любителите на адреналина ще  работи въжен град „Бороландия“. Дворец „Царска Бистрица“ и Дървената църква „Преображение Господне“ също очакват своите гости.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close