Самоков

“Магията на Рила” – занаяти, носии, народни танци в едно за трета година на Боровец

MagicOfRila (2)Анна Манова

Един от най-големите фолклорни фестивали в страната, който се провежда за трета година в курорта Боровец, представи необятната магия на българските традиции. Всъщност с това събитие беше открит официално летният сезон в зимния ни курорт. Организатори и тази година бяха „Съюз на хотелиерите и собствениците в к. к Боровец”, Община Самоков и „Бороспорт” АД.

Лошото време навън обърка малко плановете на организаторите фестивалът „Магията на Рила” да бъде на открито, както беше обявено предварително в програмата, но това не попречи на доброто настроение и цялата запланувана програма беше събрана в два дни – 20 и 21 юни в конгресния център на хотел „Самоков”. Духът на традициите, наред с автентичния български фолклор и старите български занаяти, оживяха по време на фестивала.

Гостите на курорта имаха възможността да се запознаят с тайните и да се потопят в магията на българската култура и традиции. Тази година се усети по-силно присъствие на занаятчии от цялата страна. Като самоковско участие нямаше. Желаещи да покажат какво могат да произведат или изработят със собственото си сърце и сръчните си ръце имаше от София, Ихтиман, Пазарджик, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Монтана, Троян, Габрово, Хасково, Плевен. На сергиите, разположени пред конгресния център на хотела домакин, можеха да се видят и закупят български сувенири, магнити, художествен декупаж на различни домакински и не само предмети, автентични ръчно изработени неща, дърворезба /копаничарство и овчарска резба/, домашна декорация от естествени материали, бижута от нешлифовани кристали, накити, покани, керамика, изделия от метал и дърво, бижута от цам. А за любителите на био продуктите имаше специални щандове, на които присъстващите можеха да се запознаят с различните билки и извлечените от тях тинктури, да си закупят ябълков оцет от производител или да си хапнат вкусен хляб на пещ от лимец.

Една голяма част от производителите споделиха, че участват за първа година във фестивала „Магията на Рила” и им е било любопитно да видят как се случват нещата на местна почва. Защото много от тях редовно вземат участие в подобен тип народни фестивали и разчитат това, като начин за изява, да покажат и продадат направеното лично от тях. Малък процент от участниците идват за трета поредна година. Но всеобщото впечатление е добро, като обединяващото ги желание е „Магията на Рила” да бъде на открито, защото смятат, че по този начин се дава по-голям мащаб на събитието и по-голяма посещаемост, повече от гостите на курорта могат да се докоснат до занаятите им, освен това самата атмосфера е различна.

За всички онези, които обичат да си похапват нещо традиционно и вкусно, майстор Ангел Ангелов от Националната академия „Кулинарен историк” беше приготвил в големия Юнашки тиган вкусен боб по самоковски с пушен бекон. Опашки от желаещи да го опитат се виеха около тигана. Времето беше благосклонно към участници и гости и им позволи да се насладят на вкусната гозба на чист планински въздух.

Наред с възможността да се закупят най-разнообразни автентични и ръчно направени неща, в залата кънтеше и българска народна музика, а под нейния неравноделен ритъм се виеха кръшни хора. Участието на различните фолклорни формации имаше конкурсен характер. Атмосфера като за празник. В конкурсната част взеха участие 7 детски групи, деца до 13 години и 20 групи над 13 години. Надпреварата беше оспорвана, като всички участници показаха изклюичтелни умения и предадоха красотата на автентичния български танц по неповторим начин. Хореографиите бяха изключително интересни и разнообразни и показаха качествата на таньорите. Самите гости не успяха да устоят на ритъма и се включиха във виещите се до сцената хора. Жури в състав, председател проф. д-р Антон Андонов и членове хореографите Асен Палов, Антоанета Асенова и изпълн. директор на „Бороспорт” АД Деян Николов имаха нелеката задача да оценят кой как се е справил в своеобразното надиграване по категории и възрасти.

А най-добрите сред добрите бяха:

Категория деца до 13г.

  1. Танцов състав “Слънце” при НЧ “Пробуда – 1896г.” гр. Суворово, с ръководител Галин Каракашев
  2. Сдружение “Фолклорен танцов състав Банкя” при клуб за народни хора и танци при 78 СОУ “Христо Смирненски” – гр. Банкя, с ръководител Величка Живкова
  3. Детска танцова школа “Фолклорика” при “Школа за народни танци Фолкорика”, с ръководител Евелина Павлова
  4. Танцов клуб “Еуфория” гр.Радомир при ОУ “Христо Смирненски” гр.Радомир, с Станислав Станимиров
  5. Танцов състав при НЧ ” Младост ” гр. Самоков, с ръководител Станислав Крумов

Категория възрастни, над 13 години:

  1. Школа за народни танци “Севдице” гр. София, с ръководител Лора Яворова
  2. Танцов клуб “Хоро” при НЧ “Пробуда-1896г.” гр.Суворово, с ръководител Галин Каракашев
  3. Танцова група “Фолкпалитра” при НЧ “Димитър Динев 1937г.” гр. София, с ръководители Зоя Григорова и Ивайло Вълков
  4. Танцова формация “Багри”, с ръководители Мирослав Димитров и Димитър Ранджев
  5. Фолклорен клуб “За пояс” при 92 ОУ”Димитър Талев”, с ръководител Симеон Орсов

Грамоти за участие бяха връчени на всички състави във фолкорния фестивал. Специална награда беше връчена от кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, а допълнително грамоти бяха дадени за  най-големите „мераклии“, най-автентичното представяне, най-атрактивната група, групата с най-автентичен костюм, най-голямото хоро и най-оригиналното представяне.

Настроението беше изключително празнично и весело, а Боровец оживя под звуците на народна музика и танци. Богатата концертна програма включи голям брой местни и гост изпълнители като специално за събитието пристигнаха Поли Паскова и Христо Косашки, които заедно с танцьорите от ансамбъл „Чинари“ зарадваха със своето изпълнение участниците във фолклорния празник.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close