ОбществоРегионални

Лятото-време за игри и забавления

Самоков 365

Лятото – време за игри и забавления. То ще се окаже доста вълнуващо за самоковските деца. През ваканцията много от тях ще „презаредят батериите” с интересни преживявания и нови приятелства. Съчетавайки полезното с приятното ще научат и много нови неща. Възможност за всичко това дава лятната програма на община Самоков, в която има за всеки по нещо. Идеи за приятно прекарване на свободното време предлага „Ваканция в библиотеката”, клубовете и школите при НЧ „Младост – 2003”, предложенията на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/, лятната програма на Младежки дом-Самоков. Запомнящи се моменти малчуганите ще преживеят и с народните танци ако решат да се присъединят към голямото семейство на ФТА „Самоков” и ФТА „Рила”. Любителите на спорта могат да се разхладят в летните месеци с плуване на басейна в хотел „Арена”, да се включат към някои от спортните клубове в града, посетят въжения град „Рилко” или някои от забавленията с адрес Боровец и „Бороспорт” АД.  За почитателите на животните пък са предложенията на конна база „Буч”.

„Щастливо лято” – това име носи детската лятна занималня ръководена от Мария Стоилова. Част от уроците за малки мишоци са в едно от помещенията на Автогарата. Повече време момичетата и момчетата прекарват на открито сред природата, където играят и се забавляват на воля. Всяко дете на възраст между 6 и 11 години може да намери място в лятната академия. „Заниманията, които провеждаме са тематични. Вторник например ние е денят за професия. Ходихме при кмета, в Полицията. Най-интересното е, че децата винаги остават изненадани и мнението им се променя след посещение на място. В понеделник учим как да се държим” – разказва Мария. Акцентира върху това, че в занималнята не се работи с телефони и всякакви подобни устройства са забранени. Те отстъпват място на игрите като бабица, които в днешното динамично ежедневие са застрашени от изчезване.

Ръководителката споделя, че един от дните през седмицата е отреден за „Нарисувай ми овца”. Забавното занимание помага на децата чрез средствата на изобразителното изкуство да преодолеят бариерата, че не могат да правят определено нещо. Няма невъзможни неща, категорична е Мария. Плуване, йога на открито, засаждане на борчета са само част от нещата, включени в приключението, наречена детска лятна академия. Заниманията за „щастливковците” са полудневни и целодневни. Имат и час по родолюбие, наречен „Аз обичам България”. Със сигурност в края на заниманията малчуганите ще са усвоили много нови и полезни за тях неща. Това е идеята. „Основната цел е да се задоволят духовните, емоционални и физически потребности на децата, което ги кара да се връщат у дома щастливо изморени. Важно е да се научим да работим в екип, убедена е Мария. По думите й това трудно се получава, но постепенно децата се сплотяват и завързват приятелства, което е радващо.

Добре прекарват времето си и „Шишарковците”. Техен ръководител е Красимира Георгиева, а заниманията са им изцяло на открито. Игрите на баба и дядо запълват времето им по няколко часа на ден. Под вещите наставления на Красимира и кака Валя те изобретяват най-различни неща – ограда от клони, барбекю, хвърчила, скулптури от камъни и фигури от шишарки. Имат си свое място в парк „Лаго”, което се превръща в импровизирана работилница за малки лудории и приятно прекарване на свободното време. „Шишарковците” имат и химн, с който поздравяват близки, познати и непознати. Със сигурност той ще остане дълго в умовете и съзнанието им, дори и след като отново влязат в класните стаи. Дотогава обаче има още време малчуганите да изживеят своето незабравимо лято.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close