ОбществоРегионалниСамоков

Люлка под формата на сърце радва жители и гости на село Маджаре

„Самоков 365“

Романтична люлка под формата на сърце радва жители и гости на село Маджаре. Новата придобивка е дело на двама от новите жители на самоковското село Микеле Крешентини и Оксана Бочковар. Тя бе монтирана през ноември и е поставена на такова място, че се разкрива прекрасен пейзаж от местната природа.

Микеле Крешентини е от Апенините. Той напуска родния си град Римини и идва в Самоков, където първоначално се занимава с производство на пелети. Това, обаче, се оказва твърде рутинна работа за него и той намира своята алтернатива в грижата за животните. Оксана е бесарабска българка. Двамата заедно създават фермата на щастливите магарета в Маджаре. Микеле споделя, че го вдъхновява красивата природа и чистият въздух.

Двойката показва своята любов към района с монтирането на голяма люлка във формата на сърце на входа на населеното място, точно до табелата. Те реализираха идеята си точно в деня на Християнското семейство – 21 ноември и въпреки студа първите малчугани успяха да опитат новата придобивка. Тя ще посреща всички жители и гости на района, а металното сърце се оказва като своеобразна рамка за снимка към красивия мальовишки дял на Рила.

Мечтата на двойката е да развива туризъм с магарета в планината. Екологичен, съхраняващ и щадящ околната среда. Така купуват своята къща в селото, наемат съседни имоти и вземат първите си животни. От 2018-та година досега броят им постепенно нараства и вече е 18. Така нашата община се оказва дом и на една магарешка ферма „Хепи донкис”. По този начин спасяват и вида от изчезване. Пандемията забавя плановете за организиране на различни преходи с магарета през планината. Вече имат организиран един в Родопите до Стария Пловдив, а за 2021 искат да направят маршрут до Банско, до Казанлък. Не липсват и желаещи да се включат и идеите им ще бъдат реализирани, веднага след като се успокои ситуацията с коронавируса. Магарето от векове присъства в живота в селските райони, но идеята за този екологичен туризъм е да отвори път към нови походи до места, които се намират далеч от обичайните туристически цели.

Мечтата на Микеле и Оксана, която е завършила кенезетерапия, е да работят с деца с различни физически и ментални увреждания. Близкото общуване с магаретата вдъхва спокойствие. Освен това са много интелигентни и любопитни животни. Те са идеалните приятели за онези, които търсят връзка със себе си и с природата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close